Ugrás a fő tartalomra

Csokis keksz (cookie)

Nagymamámtól kaptam egy receptfüzetet, amiben viszonylag szimpla elkészítési módot mutatnak be a csokis kekszre vagy chocolate chips cookie-ra vonatkozóan. Elvileg nyírfacukorból kell elkészíteni, az most nem volt itthon, ezért lett kicsit világosabb a végeredmény. :)

Recept: A Tuile-hez hasonlóan egy vajas édességről van szó, ebbe azonban tej és csoki is kerül, így kissé tartalmasabb lesz a kekszünk. Az eredeti cookie (ahogy néztem) kicsit több liszttel készül és nincs benne tej, emiatt lehet, hogy azok rusztikusabban néznek ki, a felületük töredezettebb, míg az általam készítettek puhábbak, leginkább csak a csoki ropog bennük, de az nagyon. ;) Az elkészítés nagyon egyszerű, minden hozzávalót bekeverünk, kupacokba halmozzuk a tésztát majd kisütjük. Lássuk azért lépésről lépésre a dolgot!

1, A vajat kissé felmelegítjük, hogy könnyebben lehessen használni. Belerakjuk a cukrot, a tojást és a reszelt citromhéjat, majd kissé habosra keverjük. Opcionálisan vaníliás cukorral vagy vaníliarúd kikapart magjával is gazdagíthatjuk.
2, A keverékhez hozzáadjuk a tejet. A lisztet vegyítjük a sütőporral, végül utóbbiakat is a masszánkhoz adjuk.
3, Legvégül felkockázzuk a csokinkat, majd azt is a keverékhez adjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük, eközben a sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat, golyókat formázunk a tésztából. Hagyjunk közöttük helyet mert szét fognak terülni sütés közben. 
4, 10-12 percig süssük a kekszeket, akkor lesznek jók, ha a szélük kissé bebarnul/megpirul.

Eredmény: Tádám, ennyi az egész. 10 perc összekavarni a hozzávalókat, 10 perc megsütni, és tapasztalatom szerint 10 perc megenni. :D Na jó, utóbbi kapacitás kérdése, mindenesetre kb. 20 db sütink lesz ebből a mennyiségből. Finom, omlós lesz a keksz, a csoki melegen ínycsiklandóan folyós, később ropogós. Minimál alapanyag kell hozzá, lusták számára tökéletes édesség!

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 12 dkg cukor (jobb esetben nyírfacukor)
  • 1 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1/2 dl tej
  • 10 dkg nagy kakaótartalmú étcsokoládé
  • opcionálisan reszelt citromhéj és vaníliás cukor vagy vaníliarúd magja

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel