2013. június 1., szombat

Tejespite, avagy a palacsintapite (clafoutis)

Bréking: Úgy tűnik még véletlenül is francia sütiket készítek, ugyanis kiderült a tejespitéről, hogy az eredeti, fekete cseresznyéből készült verziójának neve clafoutis (ejtsd: klafuti), ami a francia Limousin  tartományból származik. :D

Na ez már friss süti, ma készítettem. Barátném rakta ki a receptjét Facebookra és nagyon megtetszett. Főleg azért, mert szeretjük a palacsintát és a hozzászólások alapján ez tulajdonképpen egy sütőben sült pala, azért kissé másabb állaggal (sajttortásabb). A hozzávalókat csak ki kell keverni majd megsütni, tehát a nehézségi foka sem magas.

Recept: A Tejespite úgy készül, mint a palacsinta. A tojást fel kell verni cukorral, majd tejjel és liszttel dúsítani. Finom barackízzel, csokiszósszal, porcukorral és kakaóporral, minden összevetve ketten ennyi kísérővel próbáltuk. :D Nade lássuk az elkészítést!

1, A tojást a cukorral és a csipet sóval felverjük.
2, A gépet folyamatosan járatjuk, amíg az összes előírt mennyiségű tejet és lisztet finoman bele nem dolgoztuk.
3, Egy tepsit vajjal kikenünk, majd abba halmozzuk a keveréket. Nagyjából olyan állagúnak kell lennie, mint a palacsintának, ne ijedjünk meg, a sütés közben ez be fog sűrűsödni. (Max 1-2 centis legyen a tészta, ha túl vastag, akkor a belseje nyers maradhat!)
4, Légkeveréses sütőt 180, gázsütőt kissé magasabb fokozatra állítjuk, ebben süssük 10 percig. Ezután vegyük lejjebb kb. 160 fokra, majd fél órán keresztül süssük még a piténket. Amennyiben túlságosan barnul, közben takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Legvégül viszont az a jó, ha kissé megpirul a teteje, de persze ne égjen meg. Ahogy olvastam, a felső réteg hólyagosodása természetes. :)

Eredmény: Nagyon vicces, még sosem ettem sütőben sült palacsintát, amit villával kell a szánkba adagolni. Pompás! :D Persze nem 100%-ban palacsinta hatású, tényleg pités, sajttortás jellegű. A cukor mennyiségét esetleg csökkenthetjük, nálam a 20 dkg cukor nem okozott gejl ízhatást, persze ha még később megszórjuk édes dolgokkal, akkor a pite cukortartalmát csökkenthetjük, illetve pótolhatjuk nyírfacukorral, nádcukorral. Gyorsan fogy, de azért megtapasztaltuk, hogy kihűlve is finom. Gyors, fincsi, nekem laktató, barátomnak persze nem, de ő más kategória. :D Próbáljátok ki, állítólag a Gerlóczy Kávéházból van a recept!

Hozzávalók (4 főre):
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 liter zsírosabb tej
  • 1 csipet só
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • tálaláshoz porcukor/barackíz/csokiszósz/kakaópor etc.

2 megjegyzés:

  1. Palacsinta és pite egyben??? Hát ez egy valóra vált álom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen jó kombó? Ezt neked találták ki! :D Ráadásul könnyebb elkészíteni, mint a sok palacsintát, ez csak megy a sütőbe majd fel kell szeletelni. :)

      Törlés