2013. július 28., vasárnap

Yemas de Ávila - spanyol édesség

Annak idején, amikor Stahl Juditnál láttam a Pastéis de Belém receptjét (portugál sütemény), elhatároztam, hogy a spanyol Yemas de Ávilát is kipróbálom majd. Ha már fizikálisan nem tudok csak úgy odahoppanálni ezekbe az országokba, akkor elhozom magamhoz az ízeit, hangulatát. Egy baráti Harry Potter nézésre voltam hivatalos (nem véletlen a hoppanálás kifejezezés hirtelen beugrása), ezért elkészítettem a Yemas de Ávilát.

Recept: Hű maradtam Stahl Judithoz, az ő receptjét használtam. Magáról az édességről azt kell tudni, hogy Ávilából, egy közép-nyugat spanyolországi tartományból származik, Yemas de Santa Theresa volt az eredeti neve. A yemas angolul yolks, azaz tojássárgáják jelentéssel bír. Ez az elnevezés duplán igaz, hiszen tojássárgájából készül a desszert, és a végső kinézete is ahhoz hasonlít. Fő hozzávalói ezen kívül a cukorszirup, a citromhéj és a fahéj. Nem nehéz elkészíteni, a végső íz pedig egészen egyedi, sosem ettem még ehhez hasonlót. :)

1, Meghintünk porcukorral egy tálcát, erre fog rákerülni a kész massza. Minimum 4 órát kell majd dermeszteni, de egész éjszaka is tárolható a hűtőben.
2, A tojássárgájáhat kézi habverővel elkeverjük, majd átszűrjük egy lábasba. Félretesszük.
3, A cukrot a vízzel, citromhéjjal és fahéjjal feltesszük melegedni, majd ha már forr, kb. 5 perc alatt 110 fokon sűrűre főzzük, ebből kapjuk meg a cukorszirupot. Ha elkészültünk vele, kiszedjük belőle a fahéjat és a citromhéjat.
4, A kész szirupot apránként a tojássárgájához öntjük, amit közben kézi habverővel keverjük.
5, A tojássárgájás szirupot ismét feltesszük a tűzre, takaréklángon 20 perc alatt nagyon sűrűre főzzük. Közben végig keverjük fakanállal, addig, amíg pudingszerű nem lesz, vagyis olyan sűrű, hogy már elválik az edény falától és aljától.
6, A masszánkat az előre elkészített porcukros tálcára öntjük, egyenletes rétegben eloszlatjuk rajta. Ezután kihűtjük, majd jöhet a hűtős dermesztés. 
7, Másnap, vagy 4 óra letelte után a masszából porcukros kézzel kis golyókat formázunk, amiket végül porcukorba hempergetünk. Mignonpapírba, vagy ha más nincs, muffinpapírba ültetjük őket, esetleg magunk készítünk valamilyen papírból tartót nekik. Ha kicsik a gombócok, azaz kb. egy falatnyiak, akkor 24 db jön ki belőle. Én kb. két falatnyi gombócokat formáztam, így 12 darabot kaptam. 

Eredmény: Egyedi ízvilágú, finom kis gombócokat kapunk. Eleve nem lesz belőle hatalmas adag, de nem is szükséges, 1-2 gombóc bőven elég még egy édesszájú embernek is. Természetesen a vendégségbe vitt yemasok, és az itthon maradt néhány gombós is hamar elfogyott. Nem igazán tudom mihez hasonlítani. Elsőre talán csak az édesség érződik, a porcukros külső, magában az édességben lévő cukor. De utána kibontakozik a citromosság, a tojássárgája finomsága, a fahéjas aroma. Nagyon egyedi, és nagyon finom. Ha Ávilában jártok, vagy bárhol Spanyolországban, hiszen már országszerte kapható, próbáljátok ki helyettem is! ;)

Hozzávalók (12 nagyobb vagy 24 feleakkora gombóchoz):
 • 12 db tojássárgája (nagyobb, L-es méretű tojásból)
 • 1 nagyobb citrom héja, hámozókéssel vékonyan szedjük le
 • 2 db 8 cm-es fahéjrúd
 • 1 és 1/2 dl víz
 • 20 dkg cukor
 • porcukor a formázáshoz és a tálaláshoz

2 megjegyzés:

 1. Ahhoz kepest, hogy ilyen apro kis gombocok igen laktatoak! Nagyon izlett!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. igen-igen, elég tömény ízvilág, kevés is kielégíti az ízlelőbimbókat :)

   Törlés