Ugrás a fő tartalomra

Csokitorta á la Niki

Először is leszögezném, nem teljesen csokitortáról van szó, inkább csak a borítása az, de mindjárt jönnek a részletek! :)

Recept: A Drágám születésnapjára készült a torta, amit ő határozottan lefestett: piskótából legyen, lekvárral a rétegek között, valamint csoki bevonattal. Nem annyira nehéz egy ilyen tortát megcsinálni, de mivel még sosem sütöttem tortát, ezért megkérdeztem az anyukákat, hogy mégis hogyan a legegyszerűbb. Az albérletben sajnos nincs még robotgépem, ezért előre sütött piskótát vettem. Tudom, az az igazi, ha magának süti az ember, ezért remélem, hogy legközelebb lesz lehetőségem így csinálni. Jelen esetben viszont az előre sütött piskótákat három részre vágjuk (van előre felszeletelt verzió is), majd minden egyes réteget megkenünk lekvárral. Mi sárgabarackot választottunk, azon belül is egy minőségibb verziót, Nagymama lekvárja a márkája. Miután kész voltak a rétegekkel előkészítettem a csokikrémet. Két csomag csokipudingot és két evőkanál lisztet elkevertem, majd feltettem főlni kb. 35 dl tejet. Egy nagyon sűrű és nehezen keverhető masszát, "pudingot" főzünk így, majd ha kész, eltesszük hűlni. Ezután 15 dkg margarint elkeverünk 20 dkg porcukorral. A margarint előzőleg szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy jól keverhető állagot kapjon. (Az általam felsorolt adagokból készült krém a képen látható torta teljes bevonására elegendő volt, valamint még maradt is belőle, tehát magasabb, nagyobb tortára pont elég. Ha nem szeretnénk, hogy maradékot kapjunk, akkor még csökkenthetünk az adagokon, természetesen arányosan. Ja, a képen a torta még a hűtőben van előkészítés állapotban, azért csupa csoki az egész környéke. :D) Back to the cream! Szóval a kihűlt, sűrű pudingot elkeverjük a cukrozott margarinnal, így megkapjuk a torta bevonásához szükséges csoki krémet. Aki jobban szereti az olvasztott csokival bevont tortát, annak ajánlom, hogy próbálja ki nyugodtan azzal a verzióval is, valószínűleg úgy is finom, csak úgy tudom, azzal nagyon gyorsan kell dolgozni, így első torta révén én a kevésbé gyorsan megszilárduló bevonatot választottam. Miután kész voltam a kenekedéssel, egy kis rúd epres marcipánt kilapítottam, kinyújtottam, majd szív formával kivágtam belőle a torta legtetejére kerülő díszítést. Ezután mehet pár órára a hűtőbe, hogy szépen megszilárduljon a krém.

Egy szelet a tortából :)
Eredmény: Az általam vett piskóta jellege miatt egészen "marlenkás" ízű lett a torta. A marlenka örmény mézes sütemény, a legtöbb gyrost áruló étteremben lehet kapni. Tehát a rétegek között szépen elterül a lekvár, ami édes természetesen, de kissé savanykás is, majd végül a csokikrém, amit direkt nem csináltam nagyon édesre, valamint a marcipán. Szép réteges tortaszeletet kapunk, az én ízlésemnek kissé édes ízzel, de a szülinaposnak tetszett az összhatás. ;)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín