Ugrás a fő tartalomra

(Mascarponés) Túró rudi torta

Tegnap éjszaka nem tudtam aludni, ezért bekapcsoltam a tévét, ahol éppen egy főzős műsor ment. Az ilyen műsorokban mindig három fogást készít a házigazda, most szerencsémre a Túró rudi torta (1., 2.) volt a desszert. A műsor vendégeinek nagyon elnyerte a tetszését és az alapanyagokból én is arra következtettem, hogy itt valami szuper dologról lehet szó. Mondjuk mi nem szuper, amibe Túró rudit raknak?!

Recept: Több variációt is találtam a neten, főleg olyanra kerestem rá, amilyet a műsorban láttam (kekszes alap - mascarponés krém - rudik). Létezik olyan rudi torta is, ami kakaós piskóta alapokon nyugszik, majd túróból készült krém jön rá, végül pedig kakaópor. Utóbbi is ínycsiklandozóan hangzik, de én most a krémes verzióra voltam kíváncsi. A saját paramétereimet adom meg tortaformából, alapanyagokból, de próbálok javaslatokat tenni arra az esetre is, ha más felszereltséggel rendelkeztek, mint én.

Elkészítési idő: 1-1,5 óra (én elég lassan dolgozom, lehet gyorsabban is megoldható :P)

A kekszes alap:
1, Az omlós kekszet konyharuhába téve klopfolóval morzsákra törjük. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a mézet, összedolgozzuk.
2, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd ennek az aljára halmozzuk a kekszet, jól lelapítjuk, ez fogja alkotni a torta alapját. Nem baj, ha vékony, ez a torta eleve nem lesz magas. (Ez főleg azokra vonatkozik, akik ilyen nagyobb formában sütnek, mint én. Akinek 24 cm vagy ennél kisebb a formája, annál a süti magassága is nagyobb lesz.)

A krém:
3, A mascarponét eldolgozzuk a porcukorral (kézi habverő). Hozzáadjuk a Bourbon vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejfölt. 
4, 1,5 evőkanál étkezési keményítőt adunk a keverékhez. (Mivel nekem ilyenem nincs itthon, ezért vanília pudingot használtam. Miért? Egy korábbi receptben olvastam, hogy ezzel lehet helyettesíteni a keményítőt. 1 evőkanalat fél csomag pudingporral kell pótolni, ezért én jelen esetben 3/4-ed csomag pudingport használtam.)
5, A tojások sárgáját szintén a keverékhez adjuk.
6, A fehérjéket csipet sóval gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Utolsó simításként a habot óvatosan az eddig elkészített keverékhez kanalazzuk, majd elvegyítjük őket. 

A rétegezés:
7, A krém felét a kekszes alapra halmozzuk, ezután jöhetnek a rudik! Normál méretű rudikat kettétörünk és szépen kirakjuk velük a krémet egyenletesen, hogy mindenhová jussanak. Ezután a krém másik felével eltakarjuk a rudikat, az egész torta tetejét simára egyengetjük.

A sütés:
8, 150 fokon (légkeveréses sütő) előmelegített sütőben 45 percig sütjük. (Aki sima gázsütőt használ, annál a sütési idő minimum 10 perccel meghosszabbodik.) 20 perc után lefedhetjük a tetejét sütőpapírral, ezáltal megóvjuk a pirulástól. Személy szerint kb. 15 percig sütöttem lefedve (20-35 perc között), majd levettem a papírt, így minimálisan megbarnult a teteje, szép lett. :)

A hűtés:
9, Fontos, hogy csak akkor szedjük ki a tortát a formából, ha már kihűlt. Megmondom őszintén, nekem sietnem kellett ma, ezért 10 percig hűtöttem csak, meg is látszott az állagán, a krém kissé puha volt. Mire haza értem (órák teltek el) már teljesen szilárddá és szeletelhetővé vált a torta, ezért azt ajánlom, hogy a formából és a sütőpapírból csak megfelelő idő eltelte után vegyük ki és csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen megdermedt. Ez kb. 1-2 óra szerintem, de látni fogjátok.

Tálalás:
10, A kész tortaszeleteket porcukorral meghintve tálaljuk, esetleg rudi darabok is jól mutatnak majd mellette. Jó étvágyat! :)

Eredmény: Melegen (kissé még szétesősen) és hidegen (már szép megszilárdult formában) is csodás az íze, az egyik legfinomabb torta, amit valaha ettem.* Hasonlít a sajttortához (hahaha, végül is az, hiszen a mascarpone krémsajt, de vicces vagyok), hiszen csak egy vékony kekszréteg van az alján, a torta nagy részét a krém adja, amiből itt-ott rudi darabkák bukkannak elő. Rudi nélkül is szuper lenne a torta, (de akkor nem Túró rudi tortának hívnánk :P), így viszont fenséges! Ahogyan összeolvad a vajas keksz a krémmel és a fincsi kakaós rudival, nyami. Teljesen elégedett vagyok vele, bevallom a keményítő-puding cserétől kissé tartottam, de végül szép állagot kapott a drágaság. Próbáljátok ki, aki ügyesebb háziasszony, annak sec perc meglesz, a család pedig majd tátott szájjal fogja várni az ínycsiklandó illatok miatt. :P

* 1 éjszaka alatt csodásra hűlt a hűtőben, abszolút sajttorta jellege lett, hasonlít a Mekis málnás sajttortához, csak éppen több szelet van belőle, muhaha. :P 2013. 03. 28.

Hozzávalók (1 tortához):
  • 20 dkg omlós keksz (Győri édessel csináltam)
  • 8 dkg sütőmargarin/vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 50 dkg mascarpone
  • 6 db túró rudi (3 sima, 3 epres vagy ízlés szerint)
  • 15 dkg porcukor
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő (3/4-ed csomag vaníliás pudingporral helyettesíthető)
  • 2 tojás

Megjegyzések

  1. Ha ezt arulnad baby nagyon gazdag lennel nagyon hamar, kar, hogy megennem az osszeset mire a polcokra kerulne... :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín