Ugrás a fő tartalomra

Nutellabomba

Középen kukucskál a Nutella. :)
Hozzávalók (4 formához):
* 12 dkg nutella (ez kb. 3 ek)
* 10 dkg vaj
* 5 púpozott ek sima liszt
* 4 csapott ek kristálycukor
* 2 tojás
* 4 db nutellagolyó (ld. alább)
* a formák kikenéséhez pici vaj
* szóráshoz kakaópor

Végre! Végre! Végre! Nagynénémtől kaptam 6 db szufléformát, így megnyílt előttem a csokiszuflék, sajtfelfújtak és egyéb nyalánkságok csodás világa! Korábban vehettem volna már én is, de vagy nem tetszett a mérete/színe/ára, vagy nem volt annyi darab belőlük, amennyi kellett volna. Ezek a kicsikék viszont szépen, pofásak  és sokan vannak! Hiperszuperság! Szóval ki akartam próbálni az új formáimat, ráadásul sok Nutella van itthon, ebből a kettőből született a süti. :D

Recept: A kis édes Nutellabomba névre hallgat, plusz folyós a közepe, kell ennél több?!

Nutellagolyók: Mielőtt hozzákezdünk a sütinek, nutellagolyókat kell készítenünk. Ehhez tegyük egy rövidebb időre a hűtőbe a Nutellánkat, csak annyira, hogy szilárdabbá váljon. Majd nyessünk ki belőle annyi golyócskát kiskanállal, ahány formában sütit sütünk. Legyen most 4 db. Ezeket csomagoljuk fóliába, majd rakjuk a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljanak. Időt nem ír az eredeti recept, hogy meddig, nálam fél órát volt bent, de én előtte nem tettem hűtőbe, így még ráfért volna egy kis hűlés... Ti mindenképp előbb simán hűtsétek be, aztán tegyétek a mélyhűtőbe minimum fél órára, szerintem akkor még folyósabb lesz a közepe. :)

1,  Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra, nálam ez kb. 250 fok légkeverésen. A szuffléformákat vajazzuk ki alaposan, szórjuk meg kakaóporral.
2, A vajat és a Nutellát egy lábasban nagyon kis lángon melegítsük össze. Ha kész, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a cukrot, a lisztet, ha kicsit kihűlt akkor pedig a tojásokat. Sűrű, pudingszerű, fényes masszát kell kapnunk. 
3, Töltsük meg a masszával a formákat, mindegyikbe nagyjából ugyanannyi kerüljön. Vegyük ki a mélyhűtőből az ott trónoló nutellagolyókat, majd nyomjunk a masszák közepébe egyet-egyet.
4, Tegyük a formákat a sütőbe kb. 8-9 percre, de 10 percnél semmiképp se maradjanak tovább bent! Akkor a jó, ha kicsit megemelkedtek és a tetejük picit kérgessé vált.
5, Ha megsültek, vegyük ki őket, 1 percig hagyjuk hűlni, majd kis tálkákra borítsuk ki, könnyen ki kell jönniük. Tálalhatjuk is őket! :)


Belül ott figyel a forró, olvadt Nutella... csöpp...

Eredmény: Első pillantásra úgy néznek ki a fejre állított sütik, mint a sima muffinok, a tésztájuk egyébként tényleg hasonló. Viszont ha felvágjuk, ott kukucskál a forró, folyós nutella. O.o Ó anyám! Igazi Nutellás lávasüti!!! Nutella imádóknak főnyeremény! Meg egyébként is. :D És mivel adagokra van osztva, még csak abba a bűnbe sem eshetünk, hogy túlennénk magunkat belőle. ;) Bon appetite! A következő süti már tényleg valami szuflé lesz. :D

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín