2014. április 21., hétfő

Húsvéti hidegtál

Hozzávalók (kb. 4 személyre):
* 20 szelet csirke/pulykamell sonka
* 50 dkg tehéntúró
* 160 g majonézes torma
* 160 g majonéz
* 300 g tejföl
* 8 db tojás
* kis tubus mustár
* olaj
* 3-4 ek porcukor
* só, bors
* csemege hagyma
* 1 konzerv kukorica


Húsvétkor minden családnak megvannak a maga szokásos fogásai, melyek az ünnepi asztalra kerülnek. Nálunk általában ez a főtt sonka, főtt tojás, torma, illetve a töltött káposzta, halászlé, túrós lepény és sok más sütemény. Idén úgy gondoltam, hogy vegyük be még a kedvenc hidegtálas fogásaimat is, amit egyéb alkalmakra szoktam elkészíteni: a tormás-majonézes sonkatekercset, a töltött tojást és a majonézes kukoricasalátát. Igazából egyik se nehéz, elég népszerű ételek is, szóval semmi újdonság nincs a posztban, leginkább csak azt akarom megosztani veletek, hogy nekem mely verziójuk vált be tökéletesen. :)

Recept: A sonkatekercs Nosalty-s, a töltött tojás barátnőmtől származik, a kukoricasaláta pedig öröklött tudás, anyukám tanította. Utóbbi igazából kukorica hígabb tartármártásban, a franciasaláta rokona. :)

Elkészítés:
1, Kezdjük a sonkatekerccsel! :) A fél kg túrót összetörjük villával, hozzáadjuk a tubus majonézes tormát, valamit 1-2 kanál tejfölt és 1-2 ek sima majonézt, hogy krémesítsük. Sózzuk, borsozzuk. Igazából ízlés kérdése, hogy ki mennyire krémesen szereti, ha még száraznak találjuk, akkor adhatunk hozzá kevés tejfölt és majonézt. Szűk egy evőkanálnyi adagokat halmozunk a sonkaszeletek bal szélére, majd feltekerjük őket. Voilá, ennyi. :) Egy kínálótálra halmozzuk őket. 

2, A töltött tojáshoz főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe. Kaparjuk ki a sárgájukat egy tálba, törjük össze villával vagy krumplitörővel. A már felkezdett nagy pohár tejfölünkből mehet bele egy kanál, valamint 1 ek majonéz, és mondjuk kezdjük 1-2 tk mustárral. Sózzuk, borsozzuk. Ezt én érzésre csinálom mindig. A lényeg, hogy a sárgájából készült krém finom mustáros legyen, de krémes is. A tejföllel és a majonézzel krémesítjük. Ne legyen túl száraz, de még annyira maradjon szilárd, hogy kényelmesen vissza tudjuk tölteni a fehérjébe. Tejföl helyett akár kevés tejjel is krémesíthetünk. Ha ezzel megvagyunk, kiskanállal pakoljuk vissza a fehérjékbe a krémet, szép kis kupacokat, majd halmozzuk a tekercsek köré, mellé, végül szórjuk meg őket apróra vágott csemege hagymával (újhagymával, hagymaszárral). Díszíthetjük pirosarannyal, azaz paprikakrémmel is.

3, Végül pedig jöhet a kukoricasaláta. Eddig kb. a tejfölünk felét használtuk el, vagy kicsit  kevesebbet. A maradékot keverjük ki 3-4 ek majonézzel, 1-2 ek mustárral, 3-4 ek porcukorral, kevés olajjal, valamint borsozzuk. Kikeverjük a tartármártást. Én jó borsosan szeretem sok mustárral, hogy csípősebb legyen, valamint a majonézt sem szoktak kispórolni belőle. ;) Ez az adag pont elég egy közepes konzervnyi kukoricához. Jól be kell őt is hűteni, mint a tekercseket és a tojásokat. Egy mélyebb kínálótálban szervírozzuk, szintén megszórhatjuk csemegehagymával. 

+ Ha maradt tormás túró a tekercsekből, mely attól függ, hogy nagyon vastagra töltöttük-e a sonkákat, vagy kevésbé, akkor azt is tálaljuk ki kisebb tálban, önmagában is finom, vagy friss kenyérrel egyfajta körített túróként. ;)

Eredmény: Laktató, finom, húsvéti ízeket kapunk. Hideg előételnek tökéletesek, de akár reggelire vagy vacsorára is finomak friss kenyérrel. Én magukban is szoktam enni őket, pár kanál saláta, 1-2 tekercs sonka és 1-2 tojás, és már jól is laktunk. (A tekercsről annyit, hogy sok helyen margarinos krémmel töltik meg őket, amin én nem kedvelek, a túrós töltelék sokkal könnyedebb, finomabb.) Szerintem önmagukban is megállják a helyüket, de a tradicionális főtt sonkát is kellemesen kiegészítik. Főleg azoknak ajánlom, akik jobban kedvelik a sós fogásokat ilyenkor, mint a rengeteg süteményt vagy kalácsot. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése