Ugrás a fő tartalomra

Villámgyors epres finomságok - krémleves, saláta és túródesszert

Villámgyors eperkrémleves Oszvald Marika konyhájából

Hozzávalók (4 főre):
* 50 dkg eper
* 1,5 dl tejszín
* 1 pohár natúr joghurt
* 2 dl víz
* 2 ek cukor
* 1 citrom reszelt héja
* ízlés szerint friss, reszelt vagy szárított gyömbér



Ahogy megláttam ma a receptet rohantam a zöldségeshez eperért. Megjött most már a nyári meleg is, így tökéletes hűsítő lehet a 10 perc alatt elkészíthető krémleves a zamatos, szezonját élő eperből. :) Egyébként ha már Oszvald Marikáról van szó, ő egy igazi energiabomba, egy nagyom kedves és vidám személyiség. Volt szerencsém egy partin vele egy asztalnál enni - igazság szerint mi ettünk és ő csak úgy levágódott mellénk, majd elkezdett beszélgetni, és végül velünk együtt vacsorázott meg. :D

Recept és eredmény: Tulajdonképpen egy krémes, tejszínes turmixról van szó, amit később felhígítunk egy kis vízzel (vagy tejjel). Az epret mossuk meg, daraboljuk fel. Rakjuk a turmixgépbe, adjuk hozzá a tejszínt, a joghurtot, a cukrot és a citrom héját. Szerintem mehet bele gyömbér is. Illetve ízlés szerint több cukor. Végül engedjük fel vízzel vagy tejjel, eperdarabokkal tálaljuk. Lehűtve még finomabb! :)


***


Andalúz epersaláta

Hozzávalók (4 főre):
* 50 dkg eper
* 3 tk balzsamecet
* 1 teáskanál cukor (nád vagy nyírfa)
* 1 csipet bors (tört)

Ha van 10 perced, és szeretnél enni egy különleges epres finomságot, akkor dobd össze ezt az andalúz salátát friss tört borssal és sok-sok eperrel! 

Recept: Nosalty oldalról van a recept, amelyet alkotói andalúz főzőkurzuson tanultak. Eredetileg cherry ecettel készül, de balzsamecettel, sőt, szerintem almaecettel is működik, persze biztosan lesznek árnyalatnyi különbségei a végeredménynek. 

A lényeg, hogy az epret mossuk meg, daraboljuk fel. Szórjuk rá a cukrot, öntsük rá az ecetet, majd szórjuk meg friss őrölt borssal, de ha az nincs otthon, sima őrölt bors is megteszi. Próbáljunk balzsamecetet beszerezni, hiszen annak van a legkomplexebb, édeskés, pikáns, savanyú íze, de én almaecettel is kipróbáltam, és szerintem azzal is finom. A recept még friss bazsalikomot is ajánl mellé. (Hmm, milyen finom is az eper vagy a málna bazsalikommal!)

Eredmény:  Habár nem kell hozzá sok összetevő, mégis egy teljesen egyedi és különleges élménnyé válik így az eper fogyasztása. Én egyébként is kedvelem a bors használatát édes dolgokban vagy gyümölcsök mellett, így nagyon tetszett az enyhe csípősség, ami az édes, pikáns saláta utóízeként tapasztalható. Próbáljátok ki mindenképp, frissen kell fogyasztani rögtön az elkészítése után! Desszertként és uzsonnaként is tökéletesen bevált. :)


***


Citromos-epres túródesszert

Hozzávalók (2 főre):
* kb. 12 közepes szem eper (bocsi, nem mértem le)
* 15 dkg túró
* 1 dl tejszín / natúr joghurt  (szerintem mindkettővel jó, joghurtot használjatok, ha lightosabb desszertre vágytok)
* 1 ek méz
* 1 cs vaníliás cukor
* fél citrom leve és reszelt héja
* icipici friss reszelt gyömbér, egy csipet

Barátnőmtől, Annától származott az ötlet, hogy könnyű vacsoraként valamilyen epres túrókrémet csináljak. A fenti recept tulajdonképpen egy kísérlet eredménye, fogtam a túrót, összetörtem, ízesítettem, összekevertem, és ez lett belőle. :D

Elkészítés: A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, joghurtot/tejszínt, citromlevet, reszelt citromhéjat. Az epret megmossuk, felvagdossuk, a felét félretesszük. Egy tálban mézzel megöntözzük az eper felét, ráreszeljük a gyömbért, majd hozzáadjuk a túrós keveréket. Botmixerrel pürésítjük (akinek nincs otthon, villával is össze tudja törni az egészet, csak sokáig kell keverni. :P), majd egy pohárba félig töltjük a krémet, megszórjuk a megmaradt eperdarabokkal, és végül még egy kis krémet kanalazunk rá. A tetején félbevágott eperrel díszítve tálaljuk. 

Eredmény: Egy finom, könnyed kis desszert a végeredmény, ami nagyon egészséges is, főleg, ha a joghurtos verziót csináljátok. Nekem most tejszínem volt itthon, ami kissé töményebbé teszi a végeredményt. És édesebbé is, ezért a fenti arányok inkább tejszínes verzióhoz valók, ha joghurttal csináljátok előfordulhat, hogy még egy kis édesítést igényel a desszert. Igazából ízlés kérdése. A lényeg, hogy készítsetek egy kissé édesített, krémes, citromos túrót, majd azt vegyítsétek a gyömbéres-mézes eperrel. Ha lightosabb verziót akartok, joghurtot és kevesebb mézet használjatok, rátok bízom. ;) De mindenképp finom lesz a végeredmény. :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín