2014. szeptember 13., szombat

Rizses csokialagút (sütés nélkül)

Régóta tervben van már nálam ez a sütést nem igénylő, hűtős édesség, és mivel jelenleg szerelés alatt áll a sütőnk, ezért úgy gondoltam, eljött a megfelelő pillanat ahhoz, hogy végre el is készítsem. Készüljetek fel, rengeteg csoki kell hozzá, nagyon tömény, de közben mégsem gejl, viszont kalóriát tartalmaz elég rendesen! :D

Recept: A Nosalty-s receptalkotó szerint 800 kalória van egy adagban (ő 8 adagra osztja, mi szerintem kb. 10 részben ettük meg, 3 nap alatt), szóval fogyókúrázóknak nem kifejezetten ajánlott. :D Egyébként én a kókuszgolyó rumos-kekszes-kakaós ízvilágáért rajongóknak ajánlom, a Chokito hajdanvolt szerelmeseinek, és minden csokikedvelőnek! ;) Illetve az a szép még benne, hogy sütni sem kell, magától összeáll, ráadásul nagyon mutatós, szinte egy kisebb hűtős tortaként lehet tálalni. :)

1, Első lépésben folpackkal béleljük ki a gyümölcskenyér formánkat, vagy őzgerinc formát.
2, Az első 200 g étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk (minimális étolajjal csináltam), majd hozzáadjuk a darált mogyorót, a kekszmorzsát és a likőrt/rumos kávét/rumaromát. A koktélcseresznyét én kihagytam, anélkül is finom, de simán rakhattok bele. Annyi vizet adjunk hozzá, amitől gyúrható állagú lesz, kb. mint a kókuszgolyó alapja. Nekem 1 dl víztől több kellett, kb. 1,5-2 dl. Óvatosan, apránként adagoljátok.
3, Ennek a csokis masszának a 2/3át a formánkba simítjuk úgy, hogy az oldalára is jusson, hiszen középre, az alagút részbe jön majd a fehér csokis keverék. ;)
4, A fehér csokit is olvasszuk fel vízgőz felett a tejszínnel, ha kicsit hűlt adjuk hozzá a puffasztott rizst, keverjük el, majd nyomkodjuk a helyére, az alagútba. A maradék étcsokis masszát pedig simítsuk a tetejére. Szép, egyenletes felszínt kell kapnunk.

Minimum 2,5-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

5, Kiborítjuk egy tálcára (ami akkora, hogy befér a hűtőbe), kicsomagoljuk a fóliából.
6, A mázhoz a maradék 200 g étcsokit szintén felolvasztjuk vízgőz fölött étolajjal, hogy majd szép fényes legyen a  felszíne, és tudjuk kenni. Ha felolvadt, egyenletesen bekenjük vele a sütinket. Én díszítésképp a maradék mogyoróból szórtam rá, de mehet rá mandulaforgács, vagy ha az eredeti receptet követjük, még tejcsokival is becsíkozhatjuk. ;)

Hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen a csokimáz. Ez kb. 30 perc. Utána tálalhatjuk. ;)

Eredmény: Nagyon kis szépséges, mini tortát kapunk szinte, szóval én alkalomra is ajánlom, nagyon mutatós. :) Az íze pedig... Mintha a kókuszgolyó rumos finomsága kifinomultabb lenne, csokival és mogyoróval telített. A középső rész isteni rizses, krémes, tejszínes. Én kissé tartottam tőle, hogy a sok étcsoki, plusz az alapból nagyon édes fehér csoki gejllé teszi majd a desszertet, de nem! Jó, elég tömény, tehát pl. én, aki inkább a könnyedebb, habos, túrós vagy gyümölcsös édességeket kedvelem, összesen egy fél szeletet tudtam enni belőle egyszerre. Csokoládé és/vagy kókuszgolyó imádóknak viszont tökéletes! Intenzív ízélmény, de nem túl cukros, és szerencsére se margarin, se liszt nem kell hozzá. ;) Enjoy!

Elkészítési idő: kb. 30 perc előkészület + 3 óra és még fél óra hűtés

Hozzávalók (8-10 adag):
Barna, étcsokis réteg
  • 200 g étcsokoládé 
  • 500 g kekszmorzsa 
  • 100 g mogyoró (aprított) 
  • 50 g koktélcseresznye (aprítva, elhagyható) 
  • 3 ek likőr (Tia Maria/rumos kávé) vagy 1 ek rum aroma
  • 1,5-2 dl víz (kevés az összegyúráshoz)
A rizses réteghez 
  • 200 g fehér csokoládé 
  • 50 g puffasztott rizs 
  • 80 ml habtejszín 
A dekorációhoz
  • 100 g étcsokoládé 
  • maradék aprított mogyoró
  • vagy 50 g tejcsokoládé 
  • esetleg 25 g mandulapehely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése