Ugrás a fő tartalomra

Amerikai palacsinta :))

Oh yeah! Nagymamámtól kaptam egy kétoldalú flip-flop sütőt, amivel nagyon egyszerű amerikai típusú palacsintát sütni. Lássuk hogyan! :D

Recept: A sütőhöz egy angol nyelvű receptkönyv is tartozik, én abból sütöttem, de természetesen most magyarul fogom ismertetni a hozzávalókat. :) 10 cup liszt kell nekünk kezdésnek, 1 cup az körülbelül 5 púpozott evőkanálnyi adagot jelent. Ha mérlegen mérjük, 1 cup = 100g. Ha megvan a liszt, akkor 75g porcukrot, 25g sütőport és két evőkanál asztali sót teszünk a keverékbe. Ez az alapkeverék, amiből később dolgozni fogunk. Majd kb. 4-5 palacsinta kisütéséhez kell nekünk másfél cup ebből a keverékből, ami kb. 7 púpozott kanalat (150 grammot) jelent, illetve egy darab tojás, 1dl tej, valamint két evőkanál étolaj. Mivel ez csak a képen látható adag kisütéséhez elég, ha az egész lisztes keveréket fel akarjuk használni, akkor minden alkalommal másfél cup mennyiséget kiveszünk az alapkeverékből, majd hozzáadjuk az előírt tojás, tej, olaj mennyiséget.  Összesen 13-14 palacsinta sül ki ebből a mennyiségű alapporból (plusz ugye a tojások, tej és olaj). 

Extra: Mivel az első adag kikeverése után én túl sósnak éreztem a masszát, ezért két evőkanál porcukrot még tettem bele, ugyanígy csináltam a további adagoknál is. Így végül édeskés, de nem horribilisen édes palacsintát kaptam. Szerintem érdemes sütés előtt ízlés szerint édesíteni a tojásos-tejes-lisztes masszát. 

Eredmény: Nem véletlenül "Light and fluffy" receptből dolgoztam, a kisütött aranyos méretű palacsinták könnyedek és kis pufókak lettek, mi nutellával kentük meg őket, de tejszínhabbal, csokiöntettel, lekvárral, vagy ugye a tradicionális juharsziruppal is fogyaszthatóak. 

Sütés: Úgy gondolom, ebben az esetben a sütésre is ki kell térnünk. Az én dupla oldalú sütőm úgy működik, hogy kevés olajjal be kell kenni vagy permetezni a laposabb, alsó részt, majd egy adagolóból rá kell engedni a tésztát. Mivel ez már elő van hevítve, ezért a tészta gyorsan buborékos lesz, ami azt jelenti, hogy süthetjük a másik oldalát. Én a már sült részt kicsit leválasztottam a tepsi aljáról, hogy semmiképp se tapadjon le, lezártam, majd a szintén beolajozott, domborúbb oldalát fordítottam a láng fölé, így a palacsintám kapott egy kis kerekded formát. Gondolom sima palacsintasütőben is ki lehet sütni a kicsikéket, csak akkor laposabb verziót kapunk, nem lesznek ilyen aranyosan teltek. Szerintem egyébként nem túl drága egy ilyen flip-flop sütő, az enyémhez pedig még egy szív alakú sütőforma is járt, hogy ezzel tudjunk kedveskedni a szeretteinknek. :) 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín