Ugrás a fő tartalomra

Szilvás-kakaós expressz süti

Ma publikáltak a Díványon egy receptet pénteki süti címen. Sima kevert kakaós tésztája van, viszont az a pár szem szilva, amit belesütünk, nagyon feldobja. Pont volt néhány szilvánk a hűtőben, így ebéd után rögtön neki is álltam összedobni. Megérte!

Recept: Lényegében ki kell kevernünk egy kakaós-tejes-vajas tésztát, amit én ismét könnyedebbé tettem kevés joghurttal. A szilva jól is mutat benne, ízre is tökéletesen passzol. Ha nincs sem energiátok bonyolult édességre, sem elég alapanyag otthon, akkor a ti sütitek ez a szilvás aranyosság. :)

1, A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Elvileg egy 18 cm-es tortaformához valók az arányok, de nekem nagyobb van, ezért őzgerinc/püspökkenyér formában sütöttem. Kicsit lisztezzük, vajazzuk ki a formát vagy rakjunk bele sütőpapírt.
2, Keverjük ki a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá a vajat, a joghurtot, a tejet és a vaníliás cukrot. Másik tálban vegyítsük a lisztet a sütőporral és a kakaóval. Öntsük össze a száraz alapanyagokat és a folyékony masszát. Keverjük csomómentesre.
3, A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk félbe. Nyomjuk bele a masszánkba a szilva darabokat, majd rakjuk a sütőbe és süssük kb. 25 percig.

Eredmény: Egy könnyed, de nagyon kakaós sütit kapunk, ami légies, finom. Az igazi csavart a szilva adja, pikánssá teszi, megfűszerezi az egészet. Tálalhatjuk porcukrozva, kakaóval megszórva, esetleg vanília fagyival is. Ja és nagyjából fél óra alatt megvan. ;) Egyébként szerintem itt is használt neki, hogy a vaj felét joghurttal helyettesítettem, még lágyabb, puhább lett a tésztám. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaforma vagy őzgerinc/püspökkenyér forma):
(A szerző által használt pohár 2 dl-es.)
  • 1 db tojás
  • fél pohár cukor
  • fél pohár tej
  • 1 mokkáskanál vaníliás cukor vagy kivonat
  • 100 gramm vaj (vagy 50 gramm vaj és kb. 2 evőkanál natúr joghurt)
  • 1 pohár liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3-4 db szilva

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;)


1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk.
Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom a sült hagyma, a …

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :)
Recept: Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín, melyet …

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;)
Recept: A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kell nyújta…