Ugrás a fő tartalomra

Kókuszgerinc kakaós keksszel

A Nosalty kiemelt receptjeként láttam meg ezt az egyszerű, de nagyszerű sütit, és mivel barátom kókuszmániás, rögtön elhatároztam, hogy elkészítem neki. Tényleg nem volt nehéz, kezdők is bátran nekivághatnak. :)

Recept: Sütés nélküli édességről van szó, aminek az elkészítési idejébe számítsuk bele azt a pár órát is, amíg a hűtőben pihentetjük (2-3 óra). Egyébként nem nehéz megcsinálni, vaníliás tej az alapja, abba kerül kétféle sűrítőanyag, liszt és zselatin, majd a rengeteg, rengeteg kókusz. Végül beletördeljük a kekszet, formába öntjük és várunk. Nem nagy ördöngösség. :)

1, A tejet forraljuk fel a cukorral, majd vegyünk el belőle egy keveset, ahhoz adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre és öntsük vissza a forró tejhez. 
2, Húzzuk le a tűzről a tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergessük, hűtsük egy picit. Ismét elveszünk egy kevés tejet, amiben feloldjuk a zselatint és visszaöntjük a tejhez. Azért van tehát szükség a tej hűtésére, mert a zselatint langyos tejben kell elkeverni.
3, Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a sok-sok kókusz, végül a darabokra tördelt keksz. 
4, Egy őzgerincformát, vagy az általam használt püspökkenyér formát kibélelünk folpackkal, abba lapogatjuk bele a masszát, a tetejét elsimítjuk majd mehet a hűtőbe 2-3 órára. Én néha 10 percekre, kb. három alkalommal még a fagyasztóba is betoltam, gyorsítva a dermedést. (Arra azért vigyázzunk, hogy ne legyen sokáig a mélyhűtőben, nem megfagyasztani akarjuk. :) )
5, Szeletelés: A kellően megdermedt állagú sütit kiborítjuk, méghozzá úgy, hogy a formánk tetejére rárakunk egy hosszúkás tálcát, gyors mozdulattal megfordítjuk, majd levesszük róla a formát. A folpacknak köszönhetően szempillantás alatt kijön a formából, ezután már csak le kell szedni róla a fóliát, díszíteni egészben hagyott kakaós keksszel, majd tálalni. :)

Eredmény: A könnyűségéhez képest egy látványos és finom desszertről van szó, amit főleg kókuszimádóknak ajánlok, mert tömény kókusz, de tényleg. :D A Bounty sütim jutott róla eszembe, vagy még a Raffaello, ami hozzá hasonlítható. Nem kifejezetten édes, olyan enyhén, de nagyon kókuszos, a kekszdarabok pedig feldobják az egészet. Szerintem akár tortaként is megállja a helyét, hiszen ha belegondolunk, a joghurttorták is sütés nélkül készülnek. Amitől én kissé féltem, az a zselatin, de sima Horváth Rozi étkezési zselatinnal készült, és teljesen jó lett. Szóval nem kell tőle tartani, gyorsan megvan, aztán már csak ki kell bírni a dermedési időt anélkül, hogy felfalnánk. :D

Hozzávalók:
  • 8 dl tej
  • 8 evőkanál cukor 
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg kókuszreszelék
  • 3,5 teáskanál zselatin
  • 15-20 db háztartási keksz

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín