2012. október 5., péntek

Ringló szilvás pite

A Pumpkin Pie Smoothie-nál már említettem, hogy szeretnék majd mindenképp pitét csinálni. Valahogy különösen izgatnak azok az édességek, amiket filmekben látni, de nálunk annyira nem megszokott a készítésük. :P Sütőtököset is mindenképp akarok csinálni, de a múlt héten teljesen beleszerelmesedtem ebbe a szilvás receptbe, ezért ez kapott elsőbbséget. :)

Recept: Alapvetően egy másik édesség után kutattam, amikor ráakadtam erre az egészséges alapanyagokból álló, ínycsiklandó pitereceptre. Micsoda véletlen, gondoltam, hiszen pont ugyanezen a hétvégét kóstoltam életemben először ringló szilvát. :D A zöldségesnél japán szilvaként volt feltüntetve, azt se tudtam, eszik-e vagy isszák, de azért vettem belőle és nagyon ízlett. Ezek után beszereztem a piteformát, a nádcukrot, majd a teljes kiőrlésű lisztet, és kezdődhetett a móka! Nem is nehéz pitét sütni. :)
Állítsuk be a sütőnk fokozatát 180 fokra, majd egy megfelelő formát kenjünk meg vajjal. (A recept hozzávalói 26 cm átmérőjű formához elegendőek, én 28 cm-es verziót használtam, így utólag még kellett egy kevés tésztát kikevernem, de benneteket arra biztatnálak, hogy ha lehetséges, akkor 26 cm-eset vegyetek. :)
Ezután 22 dkg lehetőleg teljes kiőrlésű lisztet dolgozzunk össze 10 dkg vajjal, majd 8 dkg cukorral (amihez szintén nádcukrot vagy nyírfacukrot javasol az eredeti szerző és én is). Végül 1/2-1 dl vizet fokozatosan adjunk hozzá attól függően, mennyit bír el a liszt. Lehetőleg a végére lágy, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk.  Ha készen vagyunk a tésztával, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki azt a forma méretére, majd simítsuk szépen bele és a lelógó részeteket szedjük össze. A maradék tésztát gyúrjuk egybe majd rakjuk a hűtőbe, ugyanis később ezt kell ráreszelnünk a pite tetejére. A formába igazított tésztát ekkor tegyünk be 10 percre sülni a sütőbe, majd ha az idő lejárt, vegyük is ki. Mialatt sül a tészta mossuk meg, magozzuk ki és vágjunk kisebb darabokra 70 dkg ringló szilvát. A gyümölcsöt halmozzuk egy lábasba, majd adjunk mellé két evőkanál vizet, 5 dkg cukrot (nád vagy nyírfa), 10 dkg mézet, 1/2 citrom levét, 1 mokkáskanál őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt szegfűszeget, 1 csipetnyi őrölt szerecsendiót és 1 csipetnyi őrölt gyömbért. (Megmondom őszintén nálam a szegfűszeg kimaradt mert csak egész van itthon belőle, de szerintem nem vészes, ha a 4 fűszerből 1-2 kimarad. Szerencsére önmagukban is nagyon jó aromával rendelkeznek. :) A fűszerezéshez: inkább kissé kevesebbel kezdjük, aztán a főzéskor még tudunk rajta ízesíteni. Tehát a gyümölcsre ráhalmoztuk a hozzávalókat, majd lefedve közepes lángon elkezdjük forralni. Miközben fől a gyümölcs és lassan levet enged, mi 1 evőkanál étkezési keményítőt keverjünk csomómentesre 2 evőkanál vízben. Amennyiben nincs otthon/nem kapunk keményítőt,  lehet helyettesíteni 1/2 csomag vaníliás főzős pudingporral, ugyanazt a hatást érjük el vele. Jómagam a pudingos verziót használtam. Amikor a szilva leve már forr és rotyog, akkor adjuk hozzá apránként a vízzel elkevert pudingport/keményítőt, amitől rögtön besűrűsödik a lábas tartalma, ezért kapcsoljuk is le rögtön alatta a gázt. Egy finom és csodálatos illatú gyümölcskrémet kapunk, melyet ezután a félig sült tésztára halmozunk és szépen egyenletesen eloszlatunk. Végül nincs más dolgunk mint kivenni a hűtőből a maradék tésztát és azt nagy lyukú (tök)reszelőn ráreszelni a krémre. Ezután mehet az egész vissza a sütőbe 180 fokra és még 15-20 percre. 
Eredmény: Szupi őszi ízekkel és illatokkal rendelkező egészséges süteményt kapunk lédús szilvakrémmel és omlós tésztával. Nekem totálisan elnyerte a tetszésem és meg is lepett, hogy ilyen könnyedén tudtam pitét sütni. Hajrá mindenki, ez tök jó móka! :D

Íme az első szelet a tányéromon, de tuti nem az utolsó. :P

2 megjegyzés: