2013. július 5., péntek

Cseresznyés crumble (morzsasüti)

Update: Barátnőkkel elkészítettük a süti cseresznyés-málnás-epres, azaz erdei gyümölcsös változatát, fahéj helyett friss reszelt gyömbérrel. Istenien sikerült! Próbáljátok ki ti is!

Nemrég láttam egy ismerősöm falán ezt a sütit, már akkor is elgondolkodtam azon, hogy meg kellene csinálni. Az utolsó lökést az Origo crumble-ről szóló cikke adta, ami a "lusták sütijeként" aposztrofálta az édességet. Nekiugrottam én már sokkal bonyolultabb dolgoknak is, szóval itt volt az ideje, hogy megsüssem. A hűtőnk tele cseresznyével, így az alapanyag is adott volt. :)

Recept: A meggyes crumble receptjével dolgoztam, csak kevesebb cukrot használtam. Az egész lényege, hogy rétegezzük a gyümölcsöt, majd kissé megcukrozzuk, ezután jön rá a reszelt/morzsált tészta, végül az egész összesül. Nyárra pont megfelelő, gyümölcsös, könnyű, mégis egy finom desszert. Az angolok ismert édességéről van szó, amit gyakran tálalnak fagylalttal, de sodót és tejszínhabot is ajánlanak hozzá. Egyik barátnőm almával és vaníliafagylalttal ajánlotta, azt biztos elkészítem még, de talán inkább ősszel, amikor szezonja lesz. Most nyáron meggy, cseresznye, eper, málna, barack ami inkább adott hozzá, télen szilvásan vagy körtésen is fincsi lehet. Szóval lássuk lépésenként ezt a crumble-t! 

1. A lisztet a vajjal, sóval és a cukorral elmorzsoljuk, tésztát gyúrunk belőle, majd betesszük a hűtőbe, amíg a gyümölcsöt előkészítjük. (A lisztet lehet vegyíteni teljes kiőrlésűvel, vagy csak azzal is csinálni. Egy részét helyettesíthetjük darált mandulával, kakaóval, adhatunk hozzá olajos magvakat is.)
2. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, egy tűzálló tál aljára helyezzük. (A fent említett gyümikkel is készíthetjük.) Megszórjuk egy kevés fahéjjal, barna cukorral, szerecsendióval.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
4. A tésztát az előkészített gyümölcsökre reszeljük nagylyukú reszelőn, vagy rácsipkedjük, rámorzsoljuk, ahogy tetszik. Azt ajánlják, hogy kb. annyira legyen vastag a tésztaréteg, mint a gyümölcs, figyeljünk az arányokra.
5. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a tészta aranybarnára pirul, a gyümölcs leve pedig oldalt elkezd felbugyogni (kb. 25-30 perc volt légkeverésesben, simában hosszabb idő).
6. Magában, fagyival, tejszínhabbal, porcukorral, sodóval, akármivel tálaljuk. :)

Eredmény: A kész süti íze a Ringló szilvás pitémre emlékeztetett, nyilván amiatt, mert a gyümölcsöket hasonlóan fahéjjal, barna cukorral ízesítettem, valamint ott is, itt is reszelt tészta volt az édesség tetején. Mindkettőben inkább a gyümölcsök domináltak. Persze a crumble még ennél a piténél is egyszerűbb, ehhez képest ízben hozza egy tökéletes desszert hangulatát. A cseresznye megpárolódik, finom levet enged, a tészta megpirul, ropog, omlik. Hmm, most is ennék belőle. Igazából minden nap! :D Javasolják, hogy különleges fűszerekkel vegyítsük a gyümölcsöket a még egyénibb ízvilág érdekében, így például a málnához a bazsalikomot, barackhoz a rozmaringot, meggyhez, szilvához a koriandert. Én az eperhez még a gyömbért is megemlíteném. :) A Levendula fagylaltozóban hasonló ízű fagyikat próbáltam, nekem nagyon bejön a fűszernövény+gyümölcs kombó! Kísérletezzetek bátran! A crumble egyébként is kb. 10 perc alatt előkészíthető és 30 perc alatt megsüthető.

Hozzávalók (kb. 4 adag):
  • 250 g gyümölcs (meggy, cseresznye, barack, eper, málna, alma, szilva, stb.)
  • 250 g liszt (egy része kiváltható kakaóval, darált mandulával, stb.)
  • 125 g hideg margarin/vaj
  • 125 g porcukor
  • csipet só
  • kevés fahéj és szerecsendió
  • 2 evőkanál barna cukor a gyümölcs megszórásához (édesebb gyümölcshöz szerintem kevesebb is elég, a savanyúbbhoz, mint pl. a meggy, kell a kettő)

1 megjegyzés:

  1. Anditól Facebookról: "Köszi Niki, az almás változata most jött ki a sütőből és isteni :P :)"

    VálaszTörlés