Diplomaosztóm napjára a család rendelt tőlem egy süteményt. Jöttek fel hozzám Pestre ünnepelni, így örömmel készítettem nekik valami finomat. Anyukám születésnapja azelőtt 3 nappal volt, így gondoltam összekötöm a kettőt, és sütök neki egy tortát. Egy receptfüzetet direkt emiatt a torta miatt vettem meg, annyira ínycsiklandóan virított a címlapján. Nem kellett csalódnom, a végeredmény pont annyira lett szép, mint a mennyire finom! :)
Recept: Ez a fajta torta három rétegből áll. Egyrészt egy vékony, kissé kakaós tésztából, egy mascarponés-túrós krémből, valamint a gyümölcsös-zselatinos díszítésből. A tészta vékonyságából, valamint a krém és gyümölcs dominanciájából adódik, hogy egy friss, nyári desszertről van szó, ami bővelkedik ugyan kalóriában, de nem terheli túlságosan a gyomrot.
Tészta
1, Összekeverjük a lisztet, sót, porcukrot és a kakaóport. A közepébe mélyedést vájunk, majd belerakjuk a tojássárgáját és az aprított vajat. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk.
2, A 30 perc leteltével a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, nagyjából akkorára, amekkora a tortaforma alja, ill kicsivel szélesebbre, hogy pereme is legyen. (Érdemes azon a sütőpapíron nyújtani, amin később a formába helyezzük, hogy ne kelljen az átrakodásával bajlódni.)
3, Tegyük be a kinyújtott tésztát 15 percre a fagyasztóba, majd süssük 180 fokon 15 percig. Hagyjuk a formában kihűlni.
Krém
1, Keverjük krémesre a mascarponét, a túrót, a porcukrot, a keményítőt, a tojásokat és a citromhéjat, a pár csepp citromlevet.
2, Kenjük rá a kihűlt tésztalapra, majd süssük 160 fokon 45 percig. Ha kész hagyjuk kihűlni.
Díszítés
1, Mossuk meg a gyümölcsöket, a nagyobb darabokat vágjuk ketté. Én a málnát egyben tettem rá, a nagy szedreket elfeleztem. Eredetileg meggyet is ír hozzá, de annak épp kiment a szezonja, amikor én sütöttem.
2, Halmozzuk a kihűlt krémre a gyümölcsöket, majd a csomagolás iránymutatásával készítsük el a tortazselét. Elvileg egy csomag elég rá, nos nálam ez nem így volt, ezért ha kisebb csomagot készítetek, abból kettő fog kelleni.
3, A zselével leöntött tortát rakjuk a hűtőbe, majd másnap tálaljuk.
Eredmény: A korábban készített sajttortámhoz képest kissé másabb állagú krémet kaptam. Főleg ez amiatt van, hogy túró is kerül a krémbe, ami szilárdabbá teszi azt. Az összhatás kifejezetten harmonikus, a vékony tészta épp csak megtámasztja az egész édességet, a sajtkrém és a gyümölcsök dominálnak. Az egész torta 2 órán belül elfogyott, és azért kellett hozzá ennyi idő, mert a család sziesztázott. :P Szerintem az a siker mutatója, hogy nem csupán viharos sebességgel elpusztították, de már meg is rendelték, hogy legközelebb is ilyet süssek. :)
Hozzávalók (26 cm-es formához):
Tészta
Tészta
1, Összekeverjük a lisztet, sót, porcukrot és a kakaóport. A közepébe mélyedést vájunk, majd belerakjuk a tojássárgáját és az aprított vajat. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk.
2, A 30 perc leteltével a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, nagyjából akkorára, amekkora a tortaforma alja, ill kicsivel szélesebbre, hogy pereme is legyen. (Érdemes azon a sütőpapíron nyújtani, amin később a formába helyezzük, hogy ne kelljen az átrakodásával bajlódni.)
3, Tegyük be a kinyújtott tésztát 15 percre a fagyasztóba, majd süssük 180 fokon 15 percig. Hagyjuk a formában kihűlni.
Krém
1, Keverjük krémesre a mascarponét, a túrót, a porcukrot, a keményítőt, a tojásokat és a citromhéjat, a pár csepp citromlevet.
2, Kenjük rá a kihűlt tésztalapra, majd süssük 160 fokon 45 percig. Ha kész hagyjuk kihűlni.
Díszítés
1, Mossuk meg a gyümölcsöket, a nagyobb darabokat vágjuk ketté. Én a málnát egyben tettem rá, a nagy szedreket elfeleztem. Eredetileg meggyet is ír hozzá, de annak épp kiment a szezonja, amikor én sütöttem.
2, Halmozzuk a kihűlt krémre a gyümölcsöket, majd a csomagolás iránymutatásával készítsük el a tortazselét. Elvileg egy csomag elég rá, nos nálam ez nem így volt, ezért ha kisebb csomagot készítetek, abból kettő fog kelleni.
3, A zselével leöntött tortát rakjuk a hűtőbe, majd másnap tálaljuk.
Eredmény: A korábban készített sajttortámhoz képest kissé másabb állagú krémet kaptam. Főleg ez amiatt van, hogy túró is kerül a krémbe, ami szilárdabbá teszi azt. Az összhatás kifejezetten harmonikus, a vékony tészta épp csak megtámasztja az egész édességet, a sajtkrém és a gyümölcsök dominálnak. Az egész torta 2 órán belül elfogyott, és azért kellett hozzá ennyi idő, mert a család sziesztázott. :P Szerintem az a siker mutatója, hogy nem csupán viharos sebességgel elpusztították, de már meg is rendelték, hogy legközelebb is ilyet süssek. :)
Hozzávalók (26 cm-es formához):
Tészta
- 20 dkg liszt (teljes kiőrlésű is mehet bele)
- 1 csipet só
- 4 dkg porcukor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 db tojássárgája
- 12,5 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg túró
- 12,5 dkg porcukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 4 db tojás
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- pár csepp citromlé
- kb. 40 dkg vegyes gyümölcs (málna, szeder, meggy)
- 2 csomag piros színű tortazselé
Amilyen gyonyoru legalabb annyira finom...vagy meg jobban! :P <3
VálaszTörlésKöszönöm! :) Hát igen, az az igazi visszajelzés, ha nagyon gyorsan elfogy a süti. :D
Törlés