Ugrás a fő tartalomra

'Csupa csoki' torta málnaszósszal

A mostani szülinapozós, baráti összejöveteles napok harmadik szereplője a csupa csoki torta, amihez málnaszószt készítettem. Anyukám szülinapi tortájához képest ez egy intenzív ízű, kakaós-csokis édesség, barátom ízléséhez igazítva. :P A málnaszósz nagyon feldobta, látványában és ízhatásban is. Lássuk, hogyan készül!

Recept: Egy ismerősöm gasztroblogján akadtam erre a nagyon mutatós receptre. Tetszett, hogy jó minőségű csokiból készül, illetve nem tartalmaz lisztet. A csoki mousse-ra mostanában egyébként is nagyon vágytam, a leírás szerint ez a torta pedig pont a mousse-hoz hasonlít. :) Örömmel álltam neki az intenzív kakaóbaombának.

Csupa csoki
1, A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport és a tejfölt. Robotgéppel eldolgozzuk.
2, A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
3, A csokoládét és a vajat kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, majd gőz fölött megolvasztjuk őket.
4, A kakaós masszához adjuk a felolvasztott csokoládét, majd a habbá vert tojásfehérjéket is. Utóbbit főleg óvatos, nagy mozdulatokkal forgassuk bele, hogy ne törjön szét.
5, Egy tortaformát kivajazunk, majd kakaóporral meghintjük. Ha kapcsos a formánk, akkor a szerző javaslata szerint érdemes fóliába csomagolni a formát, hiszen a sütés némi víz segítségével történik majd.
6. Öntsük a masszánkat az előkészített, alufóliába csomagolt formába. A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy sütőlapra engedjünk vizet, majd ebbe állítsuk bele a formát. Erre azért van szükség, hogy a sütés közben pára keletkezzen.
7, 15 percig süssük a tortát az előmelegített sütőben, majd hűtsük ki és 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy elnyerje végső állagát.

Málnaszósz:
1, A málna nagyobb részét tegyük fel kevés vízzel és cukorral főlni. 
2, Én saját elhatározásból kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítettem a szószomat, ezt az eredeti recept nem írta.
3, Ha besűrűsödött, akkor szórjuk meg reszelt citromhéjjal és pár csepp citromlével.
4, Végül tegyük bele a maradék málnát, majd óvatosan keverjük el, hiszen ezeket a szemeket már egyben szeretnénk hagyni (olyan 1 percig főzzük még így).
5, Tádám, kész a málnaszósz! Szerintem érdemes ezt is hűtőbe tenni és a tortával együtt hidegen tálalni.

Eredmény: A végeredmény szerintem egyrészt könnyed, mert nem tartalmaz lisztet, és habos jellegű, puha sütemény. Másrészt egy ízorgia! De tényleg! Hiszen két tábla étcsokit tartalmaz, plusz cukrozatlan kakaóport. Nagyon intenzív élmény! Ehhez kiválóan passzol a málna savanykás, mégis édes, pikáns íze. Tökéletes páros! Viszont szerintem sokat nem érdemes enni belőle, inkább lassan falatozzuk, hogy ki tudjuk élvezni a csoki és a málna csodálatos harmóniáját! Köszönöm a receptet! :)

Hozzávalók (26 cm-es formához):

  • 20 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú, ha lehet, 70%-os, de minimum 50)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 8 evőkanál cukrozatlan kakaópor plusz fél evőkanál a forma megszórásához
A szószhoz: 
  • 500 g fagyasztott málna 
  • 10 dkg cukor
  • negyed citrom leve és héja

Megjegyzések

  1. Lívia: Isteni finom, köszi a kóstolót Niki! :) (Facebookról)

    VálaszTörlés
  2. Mmmmm, annyira imadom, mekkora mazlista vagyok ilyen tortat kaptam szulinapomra!!! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nem mindenki érdemelheti ki ezt a finomságot. ;)

      Törlés
    2. I LOVE YOU!!!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :)
Recept: Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín, melyet …

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;)


1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk.
Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom a sült hagyma, a …

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;)
Recept: A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kell nyújta…