Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Mediterrán majonézes burgonya

Saját alkotásról van szó, melyet egy majonézes burgonya recept alapján ötlöttem ki. Szerintem így még finomabb! :D Recept : Az [origo] Táfelspiccen találtam az alapreceptet, melyet saját ízlés alapján fejlesztettem tovább. Sajnos Karácsonykor én nem ettem majonézes burgonyát, ezért úgy gondoltam, ideje ezt bepótolni. Egytálételként és köretként is tökéletesen funkcionál ez a pikáns burgonya, melynek alapját a tejföl és a majonéz mellett a vöröshagyma , a citrom és a mediterrán fűszerek adják. Nade lássuk, hogyan készül!  Hozzávalók : 1 kg burgonya 3 dl tejföl 70 g majonéz (kis tubusos, de több majonézt is elvisel) 1 kisebb/közepes fej vöröshagyma fél citrom leve őrölt rozmaring fehérbors morzsolt kakukkfű só A burgonyát pár csipet sóval feltesszük főlni. Én az egyszerűség kedvéért előre felkarikáztam őket, de azután is tökéletes, miután megfőttek. Közben elkészítjük a mártást. A tejfölt kikanalazzuk, majd hozzáadjuk a majonézt. Ezután sózzuk (pár csipet...

Karácsonyi krémes

Egy isteni, kicsit "sikamlós", többrétegű süteményről van szó, amely akár gyümölcstortaként is értelmezhető. Mindjárt meglátjátok, miért! :D Recept : Az eredetileg Amerikai krémes néven futó receptet a Mindmegettén találtam. Nézzétek meg mindenképp a receptet, nagyon szép kép van a sütiről, látszódnak a rétegei, ami az én képemen csak többé-kevésbé. :D A lényege, hogy egy kakaós piskótarétegre kerül egy vaníliakrém réteg, majd egy zselés meggysor, legvégül pedig tejszínhab és reszelt csoki. Nagyon yummie! Tegnap készítettem el, de rögtön utána rohannunk kellett családi vacsorára, ezért pihent egy éjszakát a hűtőben és csak ma vágtuk fel. Talán a puding lehetne sűrűbb, a tejszínhab meg keményebb, majd ezekre legközelebb jobban figyelek. Az íze viszont mindenképp csodás, tehát érdemes kipróbálni! Hozzávalók: A liszt nélküli kakaós piskótához : 6 tojás 6 evőkanál cukor 6 evőkanál kakaópor (cukrozatlan) 1 kávéskanál szódabikarbóna A vaníliás krémhez :  2...

Csirke curry spenótszószban

Senkit ne tévesszen meg a látvány! :D Egy ínycsiklandozóan finom, különleges currys csirkét készítettem spenótszósszal, amiből még barátom is evett, aki nem szereti a spenótot! ;) Mi ez, ha nem dicséret? :D Recept : Egyik kedves barátnőmtől Paleolit szakácskönyvet kaptam Karácsonyra (Szendi Gábor - Mezei Elmira). Bevallom őszintén, még nem olvastam sokat erről az étkezési stílusról, de ha már kaptam ilyen könyvet, akkor úgy gondoltam, belevetem magam a sűrűjébe és rögtön főzök valamit! Rengeteg finomság, édesség, saláták, különböző halételek találhatóak a könyvben, melynek fejezetei között népbetegségeket ismertet a szerző, és azok kialakulásának lehetséges okaiba is bevezet minket. Amit eddig én leszűrtem az a következő: zöldség, gyümölcs, hús alkossa az ételeink nagy részét, kerüljük a glutént, a köreteket (rizs, burgonya, gabona), valamint a cukrokat és a tejtermékeket. Tulajdonképpen elég sok diéta ajánlja, hogy hagyjuk el a felsorolt élelmiszereket, ezért nem is tűnt nagy...

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín...

Tejszínes-kukoricás csirke á la Anya

Egy olyan recept következik, amelyben a csirkemell új értelmet kapott számomra. :) Recept : Ismét briliáns anyukámtól kaptam a tippet, aki hétfőn meglátogatott, így a hozzávalókat is együtt vettük meg. <3 Nos a lényeg az. hogy sütés előtt lehetőleg több órán keresztül tejben és fokhagymában kell áztatni a tetszés szerinti mennyiségű csirkemellfilét . Mi kb. 80 dkg-ot vettünk. A már említett tej és fokhagyma mellett szükségünk lesz még margarinra, trappista sajtra, kukoricára és főzőtejszínre . Az elkészítés nagyon egyszerű. A csirkemellet befűszerezzük sóval és borssal, majd annyi tejben, amennyi épp ellepi (kb. 1,5 dl) áztatni kezdjük. Én kb. 2 nagyobb gerezd fokhagymát aprítottam még hozzá, majd másfél óráig állni hagytam. Ezalatt a hús megszívja magát tejjel, amitől a sütéskor finom omlós lesz. Mialatt a hús ázik elkészíthetjük a köretet. Jelen esetben én burgonyapürét alkottam, ami természetesen hámozott és nagyobb darabokra vágott burgonya megfőzéséből, áttörésé...

Kakukkfüves, ropogós burgonya

Vásárlás közben, egy fűszer hátoldalán találtam ezt a könnyű kis receptet. Imádom a burgonyát, ezért rögtön neki is álltam elkészíteni a kakukkfüves verzióját. :) Recept : Elmaradt a déli órám, ezért beszaladtam a sulimhoz közeli CBA Prímába vásárolni 1-2 dolgot. Végig a fejemben volt, hogy szívesen főznék valamilyen ebédet, de csak egyszerűbbet, mert nincs rá sok időm. A fűszerek előtt mindig megállók egy kicsit, hogy megnézzem, mi hiányzik még az otthoni repertoáromból. A kakukkfű pont ilyen volt, ezért be is raktam a kosaramba egyet. Mielőtt elpakoltam volna, megnéztem a hátoldalát, ahol meg is találtam a Kakukkfüves, ropogós burgonya receptjét. Nem olyan rég sütöttem már burgonyát főételként ( Sajtos fokhagymás burgonya mennyország ), gondoltam egy kis leves mellé ismét megteszi az önmagában is nagyon finom burgonya. Mivel kakukkfű hátoldalán volt a recept, ezért nem meglepő, hogy kakukkfüves burgonyát javasolnak otthoni elkészítésre. Tehát, ami az ételhez kell: tetszés sz...

Életem első almakompótja

Ez is elérkezett. Volt itthon alma, nemrég ettem vendégségben kompótot, ideje volt hát önállóan is készítenem. Nem bonyolult és finom! :D Recept : Őszintén, olvastam receptet, de sokban nem követtem. :D Mivel csak magamnak készítettem, és nem akartam sok almát felhasználni, ezért összesen négyet meghámoztam és felkockáztam, majd egy lábasba raktam, amibe előzőleg vizet engedtem. Gondoltam nem kell sok víz, csak épp, hogy ellepje, na jó, annál kicsit több, de nem literekben kell gondolkodni. Mivel alapjáraton savanykás az almám, már az elején tettem bele nádcukrot és egy fél evőkanálnyi fahéjat, mert én mindent fűszeresen szeretek. Ja és pár darab szegfűszeg is ment a "levesbe". Miközben főlt, tettem még hozzá egy kevés nádcukrot, tulajdonképp a saját szájízünk szerint kell ízesíteni. Amikor már jó puhák az almák, na akkor vagyunk készen. :) Eredmény : Pár héttel ezelőttig úgy emlékeztem, hogy kb. oviban ettem utoljára kompótot. :D Na jó biztos nem, de ezer éve. Val...