Mostanában inkább süti recepteket töltöttem fel a blogra, ezért arra gondoltam, jöjjön egy olaszos fogás ebédre. :)
Recept: A Dívány Alapkonyhájából származik az ötlet, ebből is lehet gondolni, hogy nem valami bonyolult ételről van szó. Főleg azokra az esetekre ajánlom, amikor van otthon maradék pesztó, és el akarjuk használni, illetve a 'gyorsan finomat' elvet akarjuk követni. Szerintem salátával a legfinomabb, főleg azért, mert magának a húsnak már lesz egy karakteres íze, amihez jól illenek a semlegesebb ízű zöldségek. Na és persze jól is mutatnak együtt. :)
1, Elsőként készítsük el a szószt, hogy össze tudjanak érni az ízek. A tejfölbe kanalazzuk bele a pesztót, keverjük el jól. Az eredeti recept még plusz olívaolajat ír bele, de szerintem felesleges, mert a pesztó már tartalmaz. Mondjuk ezt gondolom pesztója válogatja, tehát ha van benne elég, akkor ne adjunk hozzá külön, ha keveset tartalmaz, akkor mehet bele valamennyi, kb. fél-egy evőkanál.
2, A fokhagyma gerezdeket aprítsuk fel, majd adjuk ezt is a tejfölös keverékhez. Össze is lehet turmixolni az egészet egyébként, de én szeretem, ha vannak kicsi fokhagyma darabok egy szószban. :)
3, A vásárolt csirkemellfilét mossuk meg, szeleteljük fel. Valamennyire klopfoljuk ki, nem kell nagyon, csak éppen annyira, hogy ha éppen rosszul vágtuk, akkor se legyenek pufi szeletek a húsok között.
4, A tepsi vagy porcelán edény aljába öntsünk egy kevés olajat (legjobb, ha olíva). A hússzeleteket fektessük bele. Óvatosan sózzuk, borsozzuk őket.
5, Parmezánt forgácsoljunk össze, majd a felét halmozzuk a húsokra. Öntsük le őket a tejfölös szósszal, terítsük el jól. Végül ismét szórjuk meg a maradék sajttal.
6, Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 20 percig fólia vagy fedő alatt, hogy szépen megpuhuljanak. Ezután vegyük le a fóliát, majd 15-20 percig pirítsuk. Ha 160 fokon hagyjuk a sütőt, akkor ez több idő lesz, ezért én a vége felé felvettem 200 fokra, hogy a sajt tényleg megbarnuljon a tetején. Akkor a jó, ha szép piros-sült a parmezánunk. (Megjegyzés: A párolás alatt levet engedhet a hús, ha ez zavaró, akkor közben nyugodtan le lehet belőle önteni.)
* A cikk szerint egy adag salival olyan 500 kalóriát tartalmaz, ez attól is függ persze, mekkora zsírtartalmú a tejfölünk vagy a pesztónk mennyire kalóriadús.
Hozzávalók (2-3 adag):
- 50-60 dkg csirkemellfilé
- 150 g tejföl
- 4-5 teáskanál bazsalikomos pesztó (pesto alla genovese, használhatunk üvegeset, de saját magunk is előállíthatjuk; nekem Tesco sajátmárkás volt most, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot)
- 3 gerezd fokhagyma
- olasz parmezán sajt forgács (én Gran Gustót használtam)
- só, bors
- kevés olívaolaj, ha a pesztónk nem tartalmaz eleget
- tetszőleges köret, én a mindenféle zöldségből készült salit ajánlom, de lehet jégsaláta, sima saláta, rukkola, vagy bármilyen zöldköret egyébként
No, hát én is csináltam valami egészen hasonlót, csak én RED, azaz paradicsomos pestoval. A különbség annyi volt, hogy egy grill fűszerkeverékkel fűszereztem be külön a húst, aztán úgy rétegeztem a tejfölös-pestos krémmel, plusz én trapista sajtot szeleteltem még közé, valamint paradicsomot. Az ízvilág csuda finom lett, annyit javasolnék még, hogy a pestós krémmel vékonyan kenjük csak meg a húst, mert különben tocsogni fog a lében, mint nálam :D De ez nem von le semmit az élvezeti faktorból, csak kicsit nehezebben kezelhető max :D
VálaszTörlésEgy tonna se eleg ebbol, annyira jo! :D
VálaszTörlésJaj de jó, nagyon örülök! :) Szerintem is isteni a recept!
VálaszTörlés