Ugrás a fő tartalomra

Görögös tésztasaláta

Könnyű ebéd/vacsora a mediterrán ízek kedvelőinek. :)

Recept: Ismét Pinterestes receptet használtam, melyet már régebben lementettem a kedvenceim közé, azaz rátűztem a Food&Drink falamra. ;) A görögös tésztasaláta alapvetően három részből épül fel: 1, kifőzzük a tésztát 2, hozzádaraboljuk a zöldségeket, sajtot 3, elkészítjük a dresszinget. Nem tűnik nehéznek, ugye? Egyáltalán nem az. ;) A következőekben ismertetett mennyiségek kb. 4-5 adagra elegendőek. (Az eredeti recept megint amerikai mértékegységekkel dolgozik, én most mindent magyarul ismertetek.) Kezdésnek vegyünk elő egy csomag tésztát, az eredeti szerző Lasagnettes fajtát ajánl, én most fusillivel, azaz orsóval dolgoztam. Kb. a felét, azaz 250g grammot kifőzünk, átöblítünk hideg vízzel majd kevés olajjal és sóval meghintjük, félretesszük. Ezután jöhet a többi hozzávaló: 4 db közepes paradicsomot megmosunk, majd kisebb darabokra vágunk; 3 db közepes méretű uborkát mosunk, hámozunk, felvágunk; ezeket sózzuk, borsozzuk, a tésztához adjuk. Fél fej vöröshagymát megpucolunk majd apró darabokban ezt is a tésztára halmozzuk. Végül jöhet egy kis zacskó olívabogyó (180 g), majd 250 g feta sajt. A bogyókat a levük nélkül, a fetát darabokra vágva a tésztához adjuk. Ezután oregánóval, fekete borssal, ízlés szerint sóval fűszerezzük. Amíg a dresszing készül mehet a hűtőbe a tészta. Nos a dresszingünk nem áll másból, mint 1 evőkanál mustárból (bármilyen fajta lehet), 3 evőkanál ételecetből, 5 evőkanál olívaolajból, illetve egy teáskanálnyi oregánóból, sóból, fekete borsból és bazsalikomból (mindből adjunk hozzá egy teáskanálnyit). A fűszeres, markáns dresszing mehet a zöldséges, sajtos tésztára, majd miután jól elkevertük tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Eredmény: Legalább 2 óra hűtőben való tárolást ajánl a recept a tálalás előtt, de mi már annyira éhesek voltunk, hogy kb. 40 perccel az összeállítás után fogyasztottuk. Azt kell, hogy mondjam, így is istenien kijöttek az ízek, a dresszing nem tolakodó, viszont szépen kiemeli az oliva, a feta, vagy épp a hagyma, uborka, paradicsom ízét. Könnyed, friss, mégis tápláló egytálétel, amit még az én én húsimádó párom is szívesen fogyasztott. ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ringló szilvás pite

A Pumpkin Pie Smoothie-nál már említettem, hogy szeretnék majd mindenképp pitét csinálni. Valahogy különösen izgatnak azok az édességek, amiket filmekben látni, de nálunk annyira nem megszokott a készítésük. :P Sütőtököset is mindenképp akarok csinálni, de a múlt héten teljesen beleszerelmesedtem ebbe a szilvás receptbe, ezért ez kapott elsőbbséget. :)
Recept: Alapvetően egy másik édesség után kutattam, amikor ráakadtam erre az egészséges alapanyagokból álló, ínycsiklandó pitereceptre. Micsoda véletlen, gondoltam, hiszen pont ugyanezen a hétvégét kóstoltam életemben először ringló szilvát. :D A zöldségesnél japán szilvaként volt feltüntetve, azt se tudtam, eszik-e vagy isszák, de azért vettem belőle és nagyon ízlett. Ezek után beszereztem a piteformát, a nádcukrot, majd a teljes kiőrlésű lisztet, és kezdődhetett a móka! Nem is nehéz pitét sütni. :) Állítsuk be a sütőnk fokozatát 180 fokra, majd egy megfelelő formát kenjünk meg vajjal. (A recept hozzávalói 26 cm átmérőjű formához elegen…

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;)
Recept: A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kell nyújta…

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :)
Recept: Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín, melyet …