Ez a hétvége a tökfélék jegyében telt, hiszen a Pumpkin Pie Smoothie mellett cukkinis csokis kenyeret is csináltam. A cukkini pedig tökféle, ugyebár. :)
Recept: A Szeretlek Magyarország! oldalán találtam erre az elsőre furcsán hangzó receptre. Mit is keresne egy tökféle csokis süteményben? Nagyon is jó helyen van ott, hiszen a süti többi része liszt, olaj, tojás, cukor, csoki és egyéb bűnös finomságok. A cukkini a liszt egy részét váltja ki és a joghurt mellett az egészséges oldalt képviseli. Nem csak puha és könnyű lesz tőle a kenyerünk belseje, hanem értékes ásványi anyagokkal (kalciummal, magnéziummal, káliummal, foszforral és cinkkel), valamint vitaminokkal (A, B1) is meg tudjuk spékelni így a sütit. Arról már nem is beszélve, hogy folsavat és élelmi rostokat is tartalmaz a cukkini. Az olaszok gyakran használják ételeikben, jómagam grillezve vagy rántva ettem idáig, hogy csokival milyen... azt mindjárt meglátjátok! ;)
Eredmény: Akkor jó a sütink, ha a külseje már száraz, ropogós, a belseje viszont amellett, hogy megsült, a csokitól és a cukkinitől puha és könnyed. Aki evett már a híres bögrés-mikrós sütiből, az nagyjából ismeri is ennek az édességnek az ízét. :D Na jó, nem teljesen ugyanolyan, az 5 perc alatt kész és kevésbé egészséges :P, de annak is a liszt, kakaópor, tojás, olaj, porcukor adja az alapját. Az például nekem nagyon tömény és édes, míg a cukkinis kenyér belseje kevésbé édes, de nagyon finom omlós és az olvadó csokidaraboktól egyenesen isteni. :D A fahéjtól pedig a pumpkin pie smoothie ízéhez hasonlóan őszies felhangot is kap. Tálaláskor porcukorral és kakaóval megszórhatjuk. Ha lehet melegen/langyosan fogyasszuk (max melegítsünk rajta sütőben), mert úgy a legfinomabb. ;)
* Most így rácuppantam a cukkinire és találtam is egy immáron sós receptet, egy csodás szendvicset: Cukkini-koktélparadicsom-ricotta pirítós :))
Az alapanyagok kiméréséhez ismét 2,5 dl-es bögrét használunk. Vegyünk egy kisebb cukkinit a boltban. Ebből a cukkiniból jó esetben lereszelve 1 bögrényit kapunk, ennyi kell ugyanis a receptünkhöz. Miután készen vagyunk a reszeléssel nyomkodjuk ki a cukkini levét majd tegyük félre. Kell nekünk 8 dkg magas kakaótartalmú csoki (minimum 50%-os), melyet egy erősebb késsel felaprítunk majd szintén félreteszünk. Ezután összekeverjük a száraz hozzávalókat: 1/2 bögre liszt (ha tudunk/akarunk szerezni akkor teljes kiőrlésű tönkölylisztet használjunk), 1/4-ed bögre cukrozatlan kakaópor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál fahéj, csipet só. Egy másik tálban 1 db tojást elkeverünk 1/4-ed bögre porcukorral (helyettesíthető barna cukorral, nádcukorral, nyírfacukorral is), 1/4-ed bögre joghurttal és 1/4-ed bögre olajjal, majd ha ezzel készen vagyunk akkor hozzádolgozzuk a masszát a száraz alapanyagokhoz. Miután ezzel készen vagyunk hozzáadjuk a keverékhez a cukkinit és a csokit, jól összedolgozzuk. Ezután nincs más dolgunk mint 25 cm hosszú szilikon vagy püspökkenyér formába halmozni a masszát és előmelegített sütőben 170-180 fokon 45-60 percig sütni. A miénk légkeveréses sütő, én 180 fokon 45 percig sütöttem és teljesen jó lett. De fogpiszkálóval is le lehet ellenőrizni, a lényeg, hogy a sütibe szúrva ne ragadjon rá semmi.
* Most így rácuppantam a cukkinire és találtam is egy immáron sós receptet, egy csodás szendvicset: Cukkini-koktélparadicsom-ricotta pirítós :))
Megjegyzések
Megjegyzés küldése