Ugrás a fő tartalomra

Diplomatatorta - csokis, krémes finomság

Azt már talán megfigyeltétek nálam, hogy imádom azokat az édességeket, amikben a vanília és a csoki találkozik. Lásd profiterol fagyival és öntettel, amerikai palacsinta csokiszósszal, stb. Most ismét ennek a két íznek a csodálatos elegyét adó sütit csináltam. ;)

Recept: A mandulás koszorúnál emlegetett receptkönyvből dolgoztam ismét, s a porhanyósabb teasütemény után most egy krémes finomságot alkottam. Diplomatatorta a neve, melynek fontos eleme a leveles tészta, a vaníliakrém, a babapiskóta és a sook-sook csokireszelék. :D Nade mielőtt tortát alkotnánk belőlük, lássuk csak a lépéseket. 200 g mélyhűtött leveles tésztát kell vadásznunk a boltban, amit aztán kb. 20x30-35 cm nagyságú téglalapra nyújtunk. A kinyújtott tésztát lisztezett sütőlapra helyezvén 180 fokon előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, a lényeg, hogy világosra süljön a teteje. Mialatt sül a tészta elkészítjük a vaníliakrémet. Fél liter tejet felteszünk főlni két kis csomag vaníliacukorral (2x8 g) és egy kevés reszelt citromhéjjal (pár csipet). A felforralt tejet hagyjuk kihűlni, közben pedig 4 db tojássárgáját elkeverünk 75 g liszttel és 150 g cukorral. A tojásos masszát jól keverjük el, szinte már habos legyen, majd szépen lassan engedjük fel a leszűrt tejjel (a citromhéjra itt már nem lesz szükségünk, arra viszont tökéletes volt, hogy az aromája belefőljön a tejbe). Ezt az egészet ismét tűzre tesszük alacsony fokozatra, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (gyakran kevergetjük). Eközben elkészült a tésztánk, most a krémet hűtjük. Időnkét meg kell keverni, hogy ne legyen bőrös a teteje. A sült leveles tésztát egy négyszögletes tálra helyezzük, ha szabálytalan, akkor körbevágjuk, hogy sima téglalap alakú legyen. Ha készen vagyunk a tésztával és a vaníliakrémünk is kihűlt, akkor jöhet a rétegezést. :D A tésztalapra rákenjünk a krém felét, szépen elsimítjuk. Erre a rétegre babapiskótát helyezünk, kb. 10-12 darabot, majd meglocsoljuk egy fél dl rummal ill. rumaromával elkevert vízzel. Én az utóbbival csináltam, ilyenkor figyelni kell, hogy hígítsuk az aromát, hiszen nem akarjuk, hogy az egész rumtól illatozzon. ;) Tehát ha készen vagyunk a rum locsolásával, akkor ismét egy réteg babapiskótát fektetünk a tortára (10-12 db), majd a rum másik felével (fél dl) meglocsoljuk és rákenjünk a krém másik felét is. Ha szépen elsimítottuk a vaníliakrémet, akkor következik a reszelt csoki szórása. Étcsokit ajánlok, 200 g kell hozzá (két tábla). Ezzel készen is vagyunk a tortánkkal, legalább 2 órára helyezzük a hűtőbe, de a receptkönyv szerint akár előző nap is elkészíthetjük.

A szép rétegzett torta. :)
Eredmény: Nyami!!! Isteni finom ez a torta, fincsire megsült a leveles tészta, a krém tökéletes, a babapiskóta megpuhult, a rumot érezni de nem túl erős szerencsére, valamint a csoki is teljesen jó a tetején. Olyan édesség, amitől nem tapad össze az ember szája, mégis kielégíti a desszert igényeit. Barátomnak annyira tetszett, hogy szúrós szemmel nézett rám, amikor kijelentettem, hogy más is kap belőle kóstolót. :D Mi kb. 1 óra hűtés után ettük (itt sem bírtuk ki az előírt időt mint a görögsalinál :P), már akkor is puha volt a babapiskóta. Hajrá lányok, fiúk, ez sem nehéz torta, ehhez képest isteni íze van!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;)


1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk.
Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom a sült hagyma, a …

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :)
Recept: Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín, melyet …

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;)
Recept: A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kell nyújta…