Ugrás a fő tartalomra

Mandulás koszorú

Kaptam nemrég egy süteményes könyvet, amiből rögtön ki is néztem 2-3 receptet. A mandulás koszorú nagyon jól hangzott, ezért el is készítettem ezt a fincsi teasüteményt. :)

Recept: A mandulás koszorúhoz mi más is kellene, mint egy csomó mandula. :D Ez fog kerülni a tésztájába és a tetejére is díszítésképp. 6-8 személyes adaghoz 300 g hámozott mandulát kell vennünk, de szerintem kevesebbel is jó, én kb. 200 grammot használtam. A mandula nagy részét daráljuk le vagy késsel vágjuk durvára, míg egy kisebb halmot tegyünk félre a díszítéshez. Magát a tésztát úgy kezdjük kikeverni, hogy 500 g lisztet beleteszünk egy nagyobb tálba, majd hozzádolgozunk 8 tojássárgáját. Ehhez hozzákeverünk 2 dl tejszínt, 250 g cukrot, 2 citrom reszelt héját, illetve a darált mandulát. Ha ez kész, akkor jöhet a vaj, egészen pontosan 250 g (margarin is lehet), melyet mogyorónyi darabokban adunk a tésztához. Végül egy csipet sóval meghintjük és szépen összedolgozzuk a hozzávalókat. Ha készen vagyunk a tésztával, akkor jöhet a formázás! Mielőtt hozzákezdünk, készítsünk elő egy kivajazott, liszttel meghintett sütőlapot, erre fogjuk majd halmozni a karikáinkat. Tehát a tésztából ujjnyi vastag rudakat kell sodorni, melyeket aztán 15 cm hosszúságúra vágunk. Ezekből a 15 cm hosszú rudakból karikákat formálunk, a végüket kissé összenyomjuk, majd a sütőlapra helyezzük. Mihelyst készen vagyunk egy tepsinyi adaggal, a karikák tetejét fél dl tejben elkevert egy  tojássárgájával megkenjük, végül a durvára vágott mandulával díszítjük a művet. Ezután előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd 15-20 percig sütjük a karikáinkat, melyek akkor lesznek kész, ha színük aranysárgára vált, valamint a tetejükön lévő mandula is megpirul egy kicsit. Hagyjuk őket a sütőben kihűlni, majd halmozzuk őket egy tálra, vagy rögtön dobozba is pakolhatjuk őket, hiszen jól záródó tárolóban elég sokáig elállnak.

Sütik a dobozban :)
Extra: Mivel nem tartok otthon darálót, én csupán késsel vágtam össze a mandulát, és így helyeztem a tésztájába, de szerintem így is finom, legalább belül is érezni a ropogós mandulát. :)

Eredmény: Egy kellemesen édes-citromos, omlós süteményt kapunk, ami tökéletes kiegészítője lehet egy baráti teázós, kakaózós, kávézós késő őszi délutánnak, vagy egy otthonülős, romantikus estének. :) Jómagam a téli sütis dobozba tároltam be őket, de úgy látom nem fognak sokáig kitartani, az eredeti mennyiségből (kb. 20-22 db) már csak 5 árválkodik a tárolóban.  :P Ez pedig azt jelenti, hogy ízletesre sikerült. ;) Próbáljátok ki ti is!

Megjegyzések

  1. Remelem sok sutemenyes konyvet kapsz meg baby! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D pedig még ebben is van egy csomó, amit majd kipróbálok... ;)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín