Ugrás a fő tartalomra

Citromos mártogatós gyümölcsökhöz

Mivel a mártogatósok, szószok imádója vagyok, ezért úgy gondoltam, most édes verzióban is kipróbálom. Nem csalódtam. :)

Recept: Pinteresten találtam ezt a receptet, amelyhez nagyon ínycsiklandó illusztráció társult, illetve a hozzávalók is tetszettek. Nemrég kaptunk egy nagyobb adag szőlőt, amihez úgy gondoltam, jó lesz majd a mártogatós. Ezen kívül még almával is ki fogom próbálni, de ahogy a Pinterestes kép is mutatja, eperrel, ananásszal, és akár apróbb keksszel is lehet fogyasztani. Az elkészítése roppant egyszerű. A képen látható adag (és még egyszer ennyi, nem szervíroztam mindet) elkészítéséhez kb. 10 dkg krémsajt, egy normál pohár vaníliás joghurt (vagy ahhoz hasonló, én például kekszeset használtam, mert csak olyat kaptam, de az is jó volt), egy fél citrom reszelt héja, egy fél evőkanálnyi citromlé, valamint kb. két evőkanál porcukor szükséges. Aki kevésbé édesszájú, annak ajánlom, hogy kevesebb cukrot használjon, hiszen az ízesített joghurtok már eleve tartalmaznak cukrot. Először a krémsajtot kézi habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Jöhet a citromlé és a citrom, végül ízlés szerint a cukor. Tálalás előtt érdemes kicsit hűteni, hogy összeérjenek az ízek. Végül kis tányérkába kanalazva, kevés reszelt citromhéjjal megszórva tálaljuk a gyümölcsök mellé.

Extra: A Pinteresten dupla ekkora adagot írnak elő, ami szerintem akkor jó, ha vendégeket várunk, akiket sokféle gyümölcsből álló tállal kínálunk. Ha csak 2-3 ember tartózkodik otthon, akkor érdemes az általam írt adagokat használni. 

Eredmény: A "dip", vagyis a mártogatós íze olyan, mint a tejszínes/túrós-citromos sütiké. Üdítő a gyümölcsökkel együtt enni, viszont az én ízlésemnek végül kicsit édes lett, ezért is javaslom a kevesebb cukor használatát. Aki persze édesszájú, annak így is tetszeni fog. :) Összességében tetszett, amíg a hűtőben van a szószból, almával mindenképp kipróbálom majd, de lehet, hogy kekszet vagy másfajta gyümölcsöt is veszek majd hozzá. Frissítő ízvilág a vénasszonyok nyarára! ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel