Mivel a mártogatósok, szószok imádója vagyok, ezért úgy gondoltam, most édes verzióban is kipróbálom. Nem csalódtam. :)
Recept: Pinteresten találtam ezt a receptet, amelyhez nagyon ínycsiklandó illusztráció társult, illetve a hozzávalók is tetszettek. Nemrég kaptunk egy nagyobb adag szőlőt, amihez úgy gondoltam, jó lesz majd a mártogatós. Ezen kívül még almával is ki fogom próbálni, de ahogy a Pinterestes kép is mutatja, eperrel, ananásszal, és akár apróbb keksszel is lehet fogyasztani. Az elkészítése roppant egyszerű. A képen látható adag (és még egyszer ennyi, nem szervíroztam mindet) elkészítéséhez kb. 10 dkg krémsajt, egy normál pohár vaníliás joghurt (vagy ahhoz hasonló, én például kekszeset használtam, mert csak olyat kaptam, de az is jó volt), egy fél citrom reszelt héja, egy fél evőkanálnyi citromlé, valamint kb. két evőkanál porcukor szükséges. Aki kevésbé édesszájú, annak ajánlom, hogy kevesebb cukrot használjon, hiszen az ízesített joghurtok már eleve tartalmaznak cukrot. Először a krémsajtot kézi habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Jöhet a citromlé és a citrom, végül ízlés szerint a cukor. Tálalás előtt érdemes kicsit hűteni, hogy összeérjenek az ízek. Végül kis tányérkába kanalazva, kevés reszelt citromhéjjal megszórva tálaljuk a gyümölcsök mellé.
Extra: A Pinteresten dupla ekkora adagot írnak elő, ami szerintem akkor jó, ha vendégeket várunk, akiket sokféle gyümölcsből álló tállal kínálunk. Ha csak 2-3 ember tartózkodik otthon, akkor érdemes az általam írt adagokat használni.
Eredmény: A "dip", vagyis a mártogatós íze olyan, mint a tejszínes/túrós-citromos sütiké. Üdítő a gyümölcsökkel együtt enni, viszont az én ízlésemnek végül kicsit édes lett, ezért is javaslom a kevesebb cukor használatát. Aki persze édesszájú, annak így is tetszeni fog. :) Összességében tetszett, amíg a hűtőben van a szószból, almával mindenképp kipróbálom majd, de lehet, hogy kekszet vagy másfajta gyümölcsöt is veszek majd hozzá. Frissítő ízvilág a vénasszonyok nyarára! ;)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése