Ugrás a fő tartalomra

Terülj-terülj asztalkám! és az ország tortája

Most egy egészen érdekes rovat következik, méghozzá egy vendégségről fogok beszámolni, ahol nagyon finom ízekkel találkoztam, valamint az ország tortáját, a szabolcsi almás máktortát is megkóstoltam (végre!). :)

A bőség zavara: A balra látható kép ábrázolja azt a választékot, amiből válogathattunk a barátokkal. Szinte az összes kedvencem megtalálható volt, hiszen imádom a padlizsánkrémet, a snidlinges túrókrémet, az avokádókrémet, az olivabogyót, valamint a különféle sajtokat. Ezen kívül sokmagvas pogácsa, olivás kenyér és paprika teljesítette ki a terítéket. A sajtok között megtalálhattuk az edámit, a pannóniát, a camembert-t, a juhsajtot, valamint a számomra nagy újdonságnak számító pestós sajtot. Alább a tányéromat láthatjátok, a bal szélén látható a zöld pestós sajt. Abszolút olaszos az ízvilága, és nagyon örültem, mert nemrég csináltam paradicsomos pestós tésztát, ami nagyon ízlett. 

A jól megpakolt tányér. Végül nem is tudtam az egészet megenni. :P

Az ország tortája: Dalma jóvoltából szabolcsi almás máktortát is ettünk, amit itt is nagyon köszi, már 20-a óta vadásztam rá. Egy egész nagy szeletről van szó, ami nem tudom, hogy mindenhol ekkora, vagy csak a Váriban. :P A lényeg, hogy az egészet persze nem tudtam megenni, pedig nagyon finom! Egyértelműen az almás réteg képviseli a savanykás ízt, míg a mákos az édeset, a fehér vaníliás pedig szinte csak támogatja a két réteget, nem dominál. Összességében nagyon tetszett, finom, harmonikus. A Vári diós verziót is készít, azt is kóstoltam. Meglepő módon nem tér el nagyban a mákostól, mert a diós réteg kb. annyira édes, mint a mákos, így szépen egybeolvad az almával és a krémmel. Tehát egy nagy csillagos ötös az ország tortájának és a Várinak, Dalmának pedig ismét csak köszönjük a vendéglátást! 10/10 pont. :P ;)

A hatalmas szelet országtorta :) ...

... és a szintén nagyon finom diós verziója. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel