Egyre sokrétűbb a felhasználása ennek a jótékony növénynek, melynek nyugtató hatása már régóta ismert. Sütemények, fagyik, csokoládék ízesítője, mi pedig most finom, nyári szörpöt készítünk belőle! ;)
Recept: A Tükröm, tükröm... blognak köszönhetem a receptet, mely egyszerű és nem is igényel sok hozzávalót. Aki rendelkezik otthon levendulával, az nyugodtan csinálhatja friss virágzatból, a kevésbé szerencsések, ahogyan én is, bármelyik drogériából be tudnak szerezni szárított változatot. A szörp elkészítéséhez (1l) szükségünk van egy liter vízre, melyben feloldunk fél kg cukrot. Ebbe belereszeljük 2-3 citrom héját, majd a levüket is hozzáadjuk. Kb. két marék levendulát teszünk a főzethez, majd ízlés szerint 1-2 kanál mézzel is ízesíthetjük. Az egész keveréket hagyjuk állni fél napig, ezalatt szépen összeérnek az ízek, valamint a virág is kiengedi értékes hatóanyagait. Miután hagytuk állni a keveréket, az egészet leszűrjük, s végül egy szép, rózsaszínes szirupot kapunk.
Extra: Érdemes beszerezni egy üveget a szörpnek, nálam ilyen most nem volt, ezért többek között egy kisebb tárolóedénybe helyeztem. Ahogy Mesi is írja a blogján, ha ajándékba adjuk, vagy csak az esztétikai értékét szeretnénk növelni, akkor levendulaszárat is belehelyezhetünk díszítésképp.
Eredmény: Kellemes, citromos ízű, frissítő italt kapunk, mely nem erőteljes, de azért érződik rajta, hogy levendulából készült. A bodzaszörphöz hasonlít leginkább, szerintem egyharmad szörp, kétharmad víz arányban érdemes inni. Mivel tartósítőszert nem használtunk, ezért pár napon belül el kell fogyasztani a szörpöt. Nálunk szerintem hamar elfogy majd, nekem nagyon ízlik, illetve aki ki szeretné próbálni, szóljon hamar! ;)
úúú de jól hangzik!
VálaszTörléshozhatsz holnap :)))
vagy a legközelebbi lakásbulira ;)
jaj anna voltam ám :D bár gondolom, sejthető :)
Törléshehe :D oké, viszek haza mindenképp! akkor majd holnap délután kipróbáljátok ;)
Törléspuszi
isteni volt :)) /anna/
Törlésköszi :))
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés