Ugrás a fő tartalomra

Rumos-barackos, kakaós csúsztatott palacsinta torta

Az én drágám születésnapjára csináltam ezt a tortát, mivel kedvence a palacsinta, ráadásul imád mindent, ami kakaós/nutellás/csokis. Elég egyszerű elkészíteni, ráadásul látványos, mutatós. Mondom is, hogyan készül!

Recept: Kerestem egy népszerű receptet, ami alá sokan írták, hogy bevált nekik. Lényegében speciális palacsinta tésztát készítünk, azt kisütjük, majd rétegezzük amivel kedvünk tartja. Én most rumos házi baracklekvárt és kakaót választottam, de csokival, dióval, mogyoróval, egyéb lekvárral is nutellával is működik szerintem, csak a képzeletünk szab határt. :D

1, A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat robotgéppel eldolgozzuk a vajjal, cukorral, sóval együtt. Ha ez kész, felváltva hozzádolgozzuk a tejet és a lisztet. Egy jó sűrű tésztát kapunk, sűrűbbet, mint a szokásos palacsinta tészta. 
2, A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzádolgozzuk a már korábban kikevert sűrű tésztához. A vajon kívül tulajdonképpen a tojásfehérje hab az, ami megkülönbözteti a mi tésztánkat a klasszikus palacsinta tésztától. :)
3, Lassú tűzön kisütjük a palacsintákat, csak az egyik oldalukat, akkor jó, ha szép piros, a nem sült oldala pedig már sárga és olyan kis habos. A sült oldalával lefelé, tehát ahogy a tepsiben sült kicsúsztatjuk egy hőálló tálra (mert a végén még sütőbe kell tenni az egészet). 
4, A rétegezés úgy történik, hogy a palacsintáknak mindig a felső, nem sült felükre tesszük a tölteléket. Nálam ez egy kakaós-cukros (a megadott mennyiségű kakaót elkeverjük a cukorral) réteg volt, majd egy rumos-barackos (rumaromát elkevertem a lekvárral). Így folytattam, míg ki nem sült az összes tészta. :)
5, Lezárás: A legutolsó palacsintának mindkét felét megsütjük, ezzel zárjuk le a tortánkat. Végül előmelegített, légkeveréses sütőben 5-10 percig sütjük, melegítjük, hogy a kakaóban a cukor megolvadjon, és az egész összemelegedjen. Ha elkészült, a tetejét megszórhatjuk porcukorral, kakaós cukorral, én nutellával kentem meg. :)

Eredmény: Tádám, ezután nincs más dolgunk, mint díszíteni, majd tortaszerűen felszeletelni az alkotást. Melegen mennyei, de hidegen is nagyon finom. Minél többet hűl, annál könnyebb lesz szeletelni. A tészta könnyedebb, mint a sima palacsintánál, a vaj pedig ad neki egy lágyabb ízt. Szerintem isteni együtt a rumos barack és a kakaó, mindenkinek ajánlom! A nutella pedig megkoronázza az egészet. :) Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 1-1,5 óra (ebből sütés kb. 1 óra)

Hozzávalók (kb. 23 cm átmérőjű tepsihez): 
A palacsintához 
  • 6 db tojás 
  • 15 dkg vaj 
  • 30 dkg finomliszt 
  • 5 dl tej 
  • 2 ek cukor 
  • 1 csipet só 

A töltelékhez 
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor 
  • 12 dkg cukor
  • kb. 8-10 evőkanálnyi baracklekvár
  • ízlés szerinti rumaroma
  • a tetejére 1-2 ek nutella

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom ...

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín...

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel...