Ugrás a fő tartalomra

Fűszeres csirkemell picante salátával

Könnyű esti vacsi ízletes csirkemellel  és finom salátával. Na meg kevés sült krumplival, hogy meglegyen a "gyrostál" fíling. :D

Recept: Bálint kérte még korábban, hogy egyszer dobjak majd össze egy sült csirke, krumpli, saláta kombót. Végre volt időm, ezért teljesítettem a kérését. :P Már jómagam is nagyon vágytam egy fincsi, de könnyű vacsorára, ezért első körben bevásároltam. Alapjáraton csirkemellfilére van szükségünk, sok fűszerre, szalmaburgonyára, egy salátakeverékre és joghurtra. A csirkemellet megmossuk, felszeleteljük (optimális esetben ki is klopfoljuk). Lehetőleg minél kevesebb olajjal bekenjük, én egy tollecset segítségével vontam be a szeletek mindkét oldalát. Ezután a Kotányi Tavaszi sültcsirke fűszersóját használtam, plusz egy kis sót és borsot. Az említet fűszersó a következőkből áll: jódozott konyhasó, cukor, fokhagyma, rozmaring, majoranna, petrezselyem, gyömbér, kömény, kakukkfű, citromsav. Mivel ez egy elég ütős kombó, ezért pluszban már nem használtam hagymát vagy ilyesmit. Aki jobb szereti maga fűszerezni a húst, annak ajánlom, hogy fokhagymát, sót, borsot és a fent nevezett zöldfűszerek közül bármelyiket használja tetszés szerint. A kakukkfű, rozmaring különösen finom ízt ad a húsnak, esetleg a végén még citrommal is meglocsolhatjuk a kész husit. Tehát ha befűszereztük, akkor egy sütőlapra helyezzük, aminek az alját szintén megkenjük olajjal (lehetőleg kevéssel). 200 fokon légkeveréses sütőben 15 percig sütöttem, egyszer megforgattam. Akkor a jó, ha már szép pirosra sült a széle. A krumplit viszont már bő olajban sütjük ki, szóval ez a legkevésbé egészséges része a dolognak. Magamnak csak minimális mennyiséget sütöttem ki, de hiányzott volna az íze, ha csak saláta van a hús mellé. :P Végül nézzük a salátát. Természetesen ezt is össze lehet állítani különféle összetevőkből. Én most az Eisberg Picante nevű termékét vettem meg. Ebben endívia, frisee, radicchio, póréhagyma és rukkola van. Elég erőteljes az íze főleg az 5. alapízt, az umamit tartalmazó rukkola miatt, de a póréhagyma is sokat dob rajta. :P Emellé még három kisebb paradicsomot kockáztam fel, majd kevertem a salátába. Öntetként én joghurtosat használtam, szerintem ez elég semleges az erős ízű salátához. Aki jobban szereti, az  vinaigrette-et is használhat (olaj, ecet, esetleg még mustár, só, bors, oregánó, bazsalikom).

Eredmény: Naszóval, a husi finom és kívül ropogós, nem túl intenzív, de azért elég fűszeres ízű lett. A saláta is pikáns, de remekül kiegészítik egymást. A sült krumpli pedig, hát olyan sültkrumplis lett. :D Nekem nagyon jól esett, igyekeztem viszonylag kevés olajjal dolgozni, hogy egy fehérjében és vitaminokban gazdag, de azért nem túl hizlaló fogást hozzak létre. Bálint kifeküdt a kaja után, annyira tetszett neki, szóval asszem sikerült maradéktalanul teljesíteni a kívánságát. ;)

Hozzávalók (3-4 adag):
  • 60-70 dkg csirkemellfilé
  • Kotányi tavaszi sültcsirke fűszersó (ízlés szerinti mennyiség)
  • 20 dkg Eisberg Picante saláta
  • 3 db kisebb paradicsom
  • 1 pohár joghurt v. kefír
  • tetszés szerinti mennyiségű szalmaburgonya
  • só, bors
  • olaj

Megjegyzések

  1. Imadom mikor valora valnak a kivansagaim! ;) <3

    VálaszTörlés
  2. 3-4 adag, avagy egyszeri étkezés Bálintnak? :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, kaptam azért belőle én is kóstolót, hogy meg tudjam írni a cikket. ;) :DDD Áá nem is. :) Még holnapra is maradt! (Egy kevés... :P)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom ...

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín...

Paradicsomos-bazsalikomos pesto fusillivel

Íme egy újabb olasz gyöngyszem, a pesto, méghozzá fusillival! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom! Lássuk csak, hogyan! Recept : Egy kedves barátnőm, Anna ajánlotta a receptet, aminek nagyon örültem, ugyanis már régóta szerettem volna pestót csinálni, és egyébként is, odavagyok az olasz kajákért, erre gondolom már ti is rájöttetek. :P Olyan üveges pestót már ettem, de azt sem tésztán, hanem tejföllel hígítva zöldségekhez való mártogatósként. Finom volt, de először nem üvegeset akartam kóstolni, hanem valami háziasabb verziót. Na most a pesto az gyűjtőfogalom, olasz szószokat értünk alatta, és mint megtudtam, a pesto az a mozsár, amiben a hozzávalókat hagyományos módon kikeverik. A mozsárban törték, zúzták ugyanis össze anno a pesto alapanyagait, de gondolom még ma is csinálják így. Főleg a pesto alla genovese miatt, amiben fontos alapanyag a bazsalikom, az pedig nem érintkezhet fémmel, attól ugyanis megbarnul és "szénaíze" lesz. (Nem én találtam ki, tényleg ...