A Nosalty kiemelt receptjeként láttam meg ezt az egyszerű, de nagyszerű sütit, és mivel barátom kókuszmániás, rögtön elhatároztam, hogy elkészítem neki. Tényleg nem volt nehéz, kezdők is bátran nekivághatnak. :)
Recept: Sütés nélküli édességről van szó, aminek az elkészítési idejébe számítsuk bele azt a pár órát is, amíg a hűtőben pihentetjük (2-3 óra). Egyébként nem nehéz megcsinálni, vaníliás tej az alapja, abba kerül kétféle sűrítőanyag, liszt és zselatin, majd a rengeteg, rengeteg kókusz. Végül beletördeljük a kekszet, formába öntjük és várunk. Nem nagy ördöngösség. :)
1, A tejet forraljuk fel a cukorral, majd vegyünk el belőle egy keveset, ahhoz adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre és öntsük vissza a forró tejhez.
2, Húzzuk le a tűzről a tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergessük, hűtsük egy picit. Ismét elveszünk egy kevés tejet, amiben feloldjuk a zselatint és visszaöntjük a tejhez. Azért van tehát szükség a tej hűtésére, mert a zselatint langyos tejben kell elkeverni.
3, Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a sok-sok kókusz, végül a darabokra tördelt keksz.
4, Egy őzgerincformát, vagy az általam használt püspökkenyér formát kibélelünk folpackkal, abba lapogatjuk bele a masszát, a tetejét elsimítjuk majd mehet a hűtőbe 2-3 órára. Én néha 10 percekre, kb. három alkalommal még a fagyasztóba is betoltam, gyorsítva a dermedést. (Arra azért vigyázzunk, hogy ne legyen sokáig a mélyhűtőben, nem megfagyasztani akarjuk. :) )
5, Szeletelés: A kellően megdermedt állagú sütit kiborítjuk, méghozzá úgy, hogy a formánk tetejére rárakunk egy hosszúkás tálcát, gyors mozdulattal megfordítjuk, majd levesszük róla a formát. A folpacknak köszönhetően szempillantás alatt kijön a formából, ezután már csak le kell szedni róla a fóliát, díszíteni egészben hagyott kakaós keksszel, majd tálalni. :)
Eredmény: A könnyűségéhez képest egy látványos és finom desszertről van szó, amit főleg kókuszimádóknak ajánlok, mert tömény kókusz, de tényleg. :D A Bounty sütim jutott róla eszembe, vagy még a Raffaello, ami hozzá hasonlítható. Nem kifejezetten édes, olyan enyhén, de nagyon kókuszos, a kekszdarabok pedig feldobják az egészet. Szerintem akár tortaként is megállja a helyét, hiszen ha belegondolunk, a joghurttorták is sütés nélkül készülnek. Amitől én kissé féltem, az a zselatin, de sima Horváth Rozi étkezési zselatinnal készült, és teljesen jó lett. Szóval nem kell tőle tartani, gyorsan megvan, aztán már csak ki kell bírni a dermedési időt anélkül, hogy felfalnánk. :D
Hozzávalók:
- 8 dl tej
- 8 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg kókuszreszelék
- 3,5 teáskanál zselatin
- 15-20 db háztartási keksz
Egy igazi kokusz-mennyorszag! Nekem valo! :D <3
VálaszTörlésAz biztos! ;) <3
Törlés