Ugrás a fő tartalomra

Gyömbéres-mézes eper smoothie

Hozzávalók:
* 15 dkg eper
* 4-5 tk méz
* némi friss reszelt gyömbér
* kevés víz
* pár csepp citromlé

Volt a hűtőnkben eper, amit fel szerettem volna használni valahogy. Egy picit már megnyomódott ahhoz, hogy látványos, szép desszertet készítsek belőle, ezért inkább szószban gondolkodtam. Viszont rengeteg sütink van itthon a Húsvétnak köszönhetően, ezért inkább maradtam a könnyedebb megoldásnál, smoothie-t alkottam belőle.

Recept: Most az elkészítést is itt írom le, mert annyira rövid. :) Tehát vagdossuk össze kisebb darabokra az epret, majd annyi vízzel, hogy egy picit ellepje tegyük fel főlni. /Előtte vágjuk ki az eprek azon részét, ami már esetlen nem a legjobb állapotban van./ Ízesítsük a mézzel, gyömbérrel, 1-2 csepp citromlével. Kompótot főzünk belőle, levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, végül turmixba rakjuk és kész is a smoothie! /Azért főztem össze mézzel az epret, mert ez még nem a haza termés, ezért nem is annyira édes, nyers állapotában nem adott volna olyan finom ízt./

Eredmény: Hmm, ísteni! Csupán eper van benne, viszont a méz és a gyömbér olyan karaktert ad neki, ami nem teszi szükségessé másik gyümölcs jelenlétét. A Levendulában ettem gyömbéres-epres fagyit, az adta az ötletet, illetve a tavaly nyári málnás-cseresznyés-epres crumble-öm, amibe szintén gyömbért tettem és mennyei volt! Ilyen smoothie-t főképp akkor érdemes csinálni, ha különleges ízre vágysz, illetve már pár napos epret szeretnél megmenteni a kimúlás elől. A legjobb mód! ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom ...

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín...

Paradicsomos-bazsalikomos pesto fusillivel

Íme egy újabb olasz gyöngyszem, a pesto, méghozzá fusillival! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom! Lássuk csak, hogyan! Recept : Egy kedves barátnőm, Anna ajánlotta a receptet, aminek nagyon örültem, ugyanis már régóta szerettem volna pestót csinálni, és egyébként is, odavagyok az olasz kajákért, erre gondolom már ti is rájöttetek. :P Olyan üveges pestót már ettem, de azt sem tésztán, hanem tejföllel hígítva zöldségekhez való mártogatósként. Finom volt, de először nem üvegeset akartam kóstolni, hanem valami háziasabb verziót. Na most a pesto az gyűjtőfogalom, olasz szószokat értünk alatta, és mint megtudtam, a pesto az a mozsár, amiben a hozzávalókat hagyományos módon kikeverik. A mozsárban törték, zúzták ugyanis össze anno a pesto alapanyagait, de gondolom még ma is csinálják így. Főleg a pesto alla genovese miatt, amiben fontos alapanyag a bazsalikom, az pedig nem érintkezhet fémmel, attól ugyanis megbarnul és "szénaíze" lesz. (Nem én találtam ki, tényleg ...