Előkészületek: Mivel én voltam a házigazda, vállaltam, hogy megveszem a zöldségeket és a baguette-et, hiszen azokat meg kell tisztítani, feldarabolni, tálalni. Barátnőm, Rana hozta a sajtokat és a bort, valamint magát a készletet. Vettem paradicsomot, illetve volt itthon póréhagyma, ezek alkották a zöldségkör sósabb, karakteresebb belsejét. Ezután jött a karalábé és a répa, amik picit édesebbek. Előkészítettem még petrezselymes margarint is, amivel megkenhetjük a pirított baguette-eket. A mogyorós csokit lezárásnak szántam, hiszen a sajtos zöldségekből is elegünk lesz egy idő után. :D
A 'fondue': Magát a lábas tartalmát trappista sajt (15 dkg) és füstölt sajt (15 dkg) alkotta, az ementálit egyiken sem szeretjük (utóbbit javasolta még az általam talált recept). A sajtokat feldaraboljuk, majd a lábasba pakoljuk. Leöntjük őket egy kevés száraz fehérborral (olyan fél-egy dl), majd tűzhelyen elkezdjük őket olvasztani. A sajtok felolvadása után borssal és szerecsendióval fűszerezzük a fondünket. Kissé meggyűlt a bajunk a gyertyával, ami a lábas alá kerül, de végül sikerült ráhelyezni a gőzölgő edényt. Kavargatni kellett, hogy ne álljon nagyon egybe az egész sajtos massza. Főzés közben mesés illatok kezdtek terjengeni, a sajtszósz pedig isteni ízorgiának bizonyult.
A mártogatás: Érdekes, mert a paradicsom és a póréhagyma teljesen más ízt kapott sajttal beborítva, mint az édesebb karalábé vagy répa. A fűszeres margarinnal megkent baguette a paradicsommal és a póréval együtt talán jobban ízlett, a karalábét és a répát inkább külön ettem csak a sajttal. A fehérbor (Szürkebarát) tökéletesen passzolt az egész étkezéshez, és végül a csokival fenségesen megkoronáztuk az egész vacsorát.
Nagyon jól éreztük magunkat és finomra sikerült a sajtszósz is. Azt viszont el kell ismernünk, hogy kicsit nehéz volt mártogatni, mert ha picit hűlt a massza, akkor már elkezdett egybeállni a sajt, így folyamatosan azonos hőmérsékleten kellett tartanunk. Megegyeztünk, hogy legközelebb csokoládéban fogunk mártogatni! :D Ez viszont ne vegye el a kedveteket, ha nehezebb is összehozni a sajtfondüt, ez az eredeti, svájci mártogatós, az ízek harmóniája pedig tökéletes, próbáljátok ki ti is!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése