Recept: Múltkor maradt tojásfehérjém, de nem tudtam mit kezdeni vele. Az [origo]-n pont ezzel a témával foglalkozott egy cikk, amit elolvastam, és ott találtam a Tuile (ejtsd: tüil) receptjét. Ez az egyszerű kis édesség angolul 'tile', azaz cserép névre hallgatna, a tuile ugyanis pontosan ezt jelenti. Állítólag a provance-i házak cserepeiről kapta a nevét, olyat is olvastam, hogy borosüveg oldalán kell hagyni kihűlni, amitől még inkább cserépformájúak lesznek a kicsikék. Röviden annyi, hogy elkeverjük a hozzávalókat, sütőpapírra halmozzuk majd 10 perc alatt megsütjük. Összesen kb. 15-20 percet kell az elkészítésére szánni. Jól hangzik, nem?
1, A vajat felmelegítem, hogy folyékony állagot kapjon. Belekeverem a cukrot, a csipet sót, majd hozzáadom a tojásfehérjéket.
2, Én extraként citromhéjat is reszeltem bele, pár csipetet. Egy másik recept gyömbért ír, az is finom lehet bele.
3, Hozzákeverjük a lisztet is, homogén masszává forgatjuk, majd 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tepsire sütőpapírt teszünk (én a papír négy sarka alá kenek a tésztából egy icipicit, hogy ráragadjon), és egymástól távolra teáskanállal kis kerek kupacokat halmozunk. Elvileg 2 cm távolságot írnak, de ne ijedjünk majd meg, ha sütés közben kissé összeérnek a kekszek, ha kihűltek könnyen el tudjuk majd vágni őket.
4, 3 percig sütjük őket, majd kivesszük és megszórjuk a mandulával. Ezután még 7 percre visszarakjuk a tepsit.
5, Ha kivettük a tepsit a sütőből hagyjuk hűlni egy kicsit a kekszeket, majd szedjük le a papírról, ahol kell vágjuk szét őket, végül tálaljuk fagyi, puding, panna cotta, sorbet, vagy bármilyen krémes édesség mellé. (Mi kakaóval és tejjel, illetve magában is ettük, mindenhogy nagyon finom!)
Eredmény: Mindig azt hiszem, hogy megtaláltam a leggyorsabban elkészíthető édességet (nem számítva a mikrós, poharas csokis izét), de aztán újra ráakadok olyan receptre, ami rám cáfol! A tuile egyszerűen isteni, puha, könnyed, a mandula is csodás, és tényleg nem kell sokat lacafacázni vele. Szuper alternatívája lehet a muffin-brownie duónak! Az egyetlen hátránya, hogy kb. 10 percen belül el is fogy. :P Az alul feltüntetett adagok egy tepsihez elegendőek, amiből olyan 20-22 darab keksz lesz. Ha ennél többet szeretnénk készíteni, akkor szerintem külön keverjük ki a második dobást, mert ha mindenből duplát rakunk bele, akkor lehet nem lesz pont olyan jó az íze, és az állaga, mintha szimpla adagot csinálnánk.
Hozzávalók (20-22 db):
- 3 tojásfehérje
- 100 g vaj
- 100 g cukor
- 100 g liszt
- egy csipet só
- 20 g szeletelt mandula (darált dió, kandírozott gyümölcs, stb.)
Ez is annyira finom lett!!! ;)
VálaszTörlésKöszönöm Drága! :))) Már azóta ugye otthon is megcsináltam a családnak, nekik is ízlett. :D
Törlés