Elképesztően ínycsiklandó fotót találtam Pinteresten egy husiról, amit fel is vettem a kedvenceim közé. Mivel volt otthon pulykamell, gondoltam elkészítem ezt a pikáns fűszerezésű panírt.
Recept: Az eredeti recept ugyan csirkét írt, de úgy voltam vele, hogy a pulykamell is tökéletesen megteszi. :P Semmi mást nem kell csinálni egyébként, mint a panír zsemlemorzsájába reszelt citromhéjat, kakukkfüvet és egyéb fűszereket keverni. Egyszerű, ugye? Ha unjuk a sima panírt, dobjuk fel egy kis ízzel! :D
1, Pulyka-vagy csirkemellet vágjuk két nagyobb darabba. A képen látható mennyiség tegyen ki nagyjából egy hússzeletet. Nem baj, ha vastag, majd fel fogjuk szeletelni. Aki egyébként szeretné, az klopfolhat is rajta egy kicsit. A húsok mindkét oldalát finoman sózzuk, borsozzuk.
2, A panírhoz készítsünk elő lisztet, tojást és zsemlemorzsát. Utóbbihoz keverjük hozzá egy citrom reszelt héját, szemmértékre kakukkfüvet (mehet bele bőven, de azért még ne zöldüljön be az egész keverék :P), valamint chilit (úgy 2-3 teáskanállal). Eredetileg Piri Piri fűszerkeverék kellett volna, aminek utána néztem, tartalmaz az is citromot, valamint főleg chilit, tehát tulajdonképpen a csípősségért felelős. Emiatt pakoltam bele sima chilit, szerintem ezzel is tökéletes volt.
3, A panírozás jön: lisztbe forgatjuk a húst, majd tojásba mártjuk, végül a panírba helyezzük, mindkét oldalára jól rányomkodjuk a fűszeres keveréket.
4, A sütés két lépésben történik: először is hevítsünk olajat, majd abban süssük aranybarnára a húsok mindkét oldalát. Nem kell sokáig sütni, csak pár percig oldalanként. (Csodás illatok fognak terjengeni a levegőben!) Vegyük ki őket és papírral itassuk fel a felesleges olajat. Ezután előmelegített sütőben 200 fokon süssük még a húsokat 5 percig. A kész húsokat szeleteljük csíkokra majd rizzsel, zöldségekkel tálaljuk.
Eredmény: Frissítő, hűsítő, enyhén pikáns, mediterrán ízt kapunk, ami jól kiegészíti a húst. Mi rizzsel és paradicsommal, ill. póréhagymával ettük, amit díszítésként is szolgált. :P Nem használtam fel az egész panírt, eltettem későbbre zacsiban. Az tuti, hogy fogok még ilyen panírt készíteni, mert abszolút újdonság, legalább is számomra, hiszen mégsem a szimpla rántott húst ettük. Nem is nehéz elkészíteni, csak össze kell keverni a fűszereket a panírral. Ha szeretnétek egy kis újdonságot kipróbálni szárnyas hússal, akkor bátran ajánlom a citromos-zöldfűszeres panírt!
Hozzávalók (2 főre):
- 2 egész csirkemell vagy egy közepes pulykamell fele (olyan 60 dkg)
- 1 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- kakukkfű (szárított is jó, de frisset ajánlok)
- 1 citrom reszelt héja
- chili
- só, bors
- köretként: rizs, paradicsom, póréhagyma (vagy vegyes zöldségsaláta)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése