Szokásos Pinterest felfedezőtúrám közben akadtam erre a receptre. Mivel amerikai a szerző, ezért utána kellett járnom a mértékegységeknek, ami nem volt egyszerű, de végül is finom süti lett a végeredmény. :P A tésztája banánt tartalmaz, ezért egy nagyon különleges ízhatást kapunk. Hűtve kell fogyasztani, ezért ebben a kánikulában különösen ajánlom. :)
Recept: Kissé megvariáltam az eredeti receptet, méghozzá azért, hogy egészségesebb édességet kapjak (és valahol más mértékegységet használtam, mint kellett volna, mert minden helyen mást írnak, mennyi gramm a cup vagy az ounce... ). Közben felfedeztem, hogy 2,5 dl-es csészét szoktak cupként mérésre használni, szóval ezentúl én is így fogok sütni. Visszatérve a sütire, a vaj egy részét joghurttal helyettesítettem, lisztből pedig kevesebbet használtam. Ha pontosan ugyanolyan kissé piskóta állagú édességet akartok kapni, mint az eredeti receptben látható képen, akkor kövessétek az ottani mértékegységeket! Most lássuk, én hogyan készítettem el. :)
1, Keverjük el a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tejföllel. Adjuk hozzá a tojást, az összetört banánt és a vaníliás cukrot.
2, Külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. A száraz és a folyékony keveréket öntsük össze, addig dolgozzunk rajta, amíg homogén masszát kapunk. Végül adjuk hozzá a mákot.
3, Elvileg egy 20x20 cm-es formába kellene önteni, de nagyobb tepsiben is süthető, csak akkor alacsonyabb sütit kapunk, lásd a képen, nekem nagyobb formám van. Végül 180 fokon süssük 25 percig. Hagyjuk kihűlni.
4, Készítsük el az öntetet/mázat. A szobahőmérsékletű krémsajthoz adjuk hozzá a vajat, joghurtot, vanília kivonatot, porcukrot, valamint a citromlevet. Dolgozzuk jól el. Nálam ez inkább öntet állagot kapott, ekkor készült a fotó is. H máz-mázat szeretnénk, vagyis olyat, ami nem folyik, akkor tegyük mélyhűtőbe a krémet mielőtt rákenjük a sütire. ;) Mindkét módon finom lesz. :)
Eredmény: Szerintem nagyon finom lett a tésztája, és hasonló visszajelzéseket kaptam önkéntes tesztelőimtől is. :P A tejföl, joghurt, vaj, banán jelenléte és a kevés liszt miatt nagyon "raw" jellegű sütit kaptunk, tehát nem egy piskótához hasonlító megemelkedett tésztát. Aki evett már gyümölcsrudat, az tudja, miről beszélek. Abszolút érvényesül a banán íze, csak még finomabb. A mák tökéletesen passzol hozzá. A tetején a vaníliás mascarpone krém is nagyon finom, együtt pedig bombázók! :D
Hozzávalók (az általam használt és módosított mértékegységek):
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál natúr joghurt
- 80 gramm cukor
- 125 gramm tejföl
- 1 nagy tojás
- 2 kisebb banán összetörve
- 60 gramm mák (darált)
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 150 gramm liszt
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 125 gramm krémsajt (mascarpone)
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál natúr joghurt
- 2 teáskanál Bourbon vaníliás cukor
- 100 gramm porcukor
- egy-két facsarásnyi citromlé
Megjegyzések
Megjegyzés küldése