Ma publikáltak a Díványon egy receptet pénteki süti címen. Sima kevert kakaós tésztája van, viszont az a pár szem szilva, amit belesütünk, nagyon feldobja. Pont volt néhány szilvánk a hűtőben, így ebéd után rögtön neki is álltam összedobni. Megérte!
Recept: Lényegében ki kell kevernünk egy kakaós-tejes-vajas tésztát, amit én ismét könnyedebbé tettem kevés joghurttal. A szilva jól is mutat benne, ízre is tökéletesen passzol. Ha nincs sem energiátok bonyolult édességre, sem elég alapanyag otthon, akkor a ti sütitek ez a szilvás aranyosság. :)
1, A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Elvileg egy 18 cm-es tortaformához valók az arányok, de nekem nagyobb van, ezért őzgerinc/püspökkenyér formában sütöttem. Kicsit lisztezzük, vajazzuk ki a formát vagy rakjunk bele sütőpapírt.
2, Keverjük ki a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá a vajat, a joghurtot, a tejet és a vaníliás cukrot. Másik tálban vegyítsük a lisztet a sütőporral és a kakaóval. Öntsük össze a száraz alapanyagokat és a folyékony masszát. Keverjük csomómentesre.
3, A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk félbe. Nyomjuk bele a masszánkba a szilva darabokat, majd rakjuk a sütőbe és süssük kb. 25 percig.
Eredmény: Egy könnyed, de nagyon kakaós sütit kapunk, ami légies, finom. Az igazi csavart a szilva adja, pikánssá teszi, megfűszerezi az egészet. Tálalhatjuk porcukrozva, kakaóval megszórva, esetleg vanília fagyival is. Ja és nagyjából fél óra alatt megvan. ;) Egyébként szerintem itt is használt neki, hogy a vaj felét joghurttal helyettesítettem, még lágyabb, puhább lett a tésztám.
Hozzávalók (18 cm-es tortaforma vagy őzgerinc/püspökkenyér forma):
(A szerző által használt pohár 2 dl-es.)
- 1 db tojás
- fél pohár cukor
- fél pohár tej
- 1 mokkáskanál vaníliás cukor vagy kivonat
- 100 gramm vaj (vagy 50 gramm vaj és kb. 2 evőkanál natúr joghurt)
- 1 pohár liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3-4 db szilva
Megjegyzések
Megjegyzés küldése