Nálunk otthon a kertben még most érik a szeder, ezért amikor hazalátogattam, apukámmal együtt szüreteltem egy hatalmas tállal belőle. Fogyaszthatjuk frissen, süteményben, vagy épp turmixban is (én így ebben a sorrendben fogom ezt megtenni :P). A friss gyümölcs nassolása után következett a sütés, ezért kerestem is egy olyan receptet, amiben tud érvényesülni a szeder savanykás édessége.
Recept: Úgy gondoltam, jól mutatna muffinban, ezért erre kerestem rá. A Nosalty-n talált receptet pont megfelelőnek találtam, mert sok szedret kíván, viszont kevés lisztet, valamint a vaj mellé még joghurtot és tejet is kell használnunk. Ezek alapján könnyed, friss tésztát vártam, amit nagyon feldob a frissen belereszelt narancshéj. Egyébként ha még nem lenne eléggé csábító ez a süti, elmondanám, hogy a szedernek rengeteg jó élettani hatása van, hiszen tele van antioxidánsokkal, viszont a magas víztartalma miatt nem dúskál a kalóriákban. Van benne kálium, kalcium, foszfor, magnézium, kevés mangán, vas és réz is. Emellett tartalmaz még A-vitamint, C-vitamint, folsavat és némi B1-, B6-vitamint. Ezután a rengeteg meggyőző érv után lássuk, hogyan készül a süti!
1, A tojást keverjük habosra a vajjal, cukorral (édesítővel), valamint adjuk hozzá a reszelt narancshéjat.
2, Külön tálban vegyítsük a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és sóval.
3, A tejjel kikevert joghurtot és a száraz keveréket felváltva adjuk hozzá a vajas masszához. Keverjük jól el. Elég sűrű masszát kell kapnunk.
4, A muffinpapírokba halmozzunk kb. 1 kanál tésztát, erre pakoljunk 2-3 szem szedret. Végül ismét egy tésztaréteg jöhet, és a legtetejére ismét szeder.
5, Előmelegített sütőben 200-180 fokon süssük kb. 20 percig. (Én most fruktózt használtam cukor helyett, amit alacsonyabb hőfokon kell sütni, ilyen esetben 160 fokot javaslok és hosszabb sütési időt. Légkeveréses sütőre vonatkoztatva.)
6, Ha elkészült hűtsük ki, porcukorral megszórva tálaljuk.
Eredmény: Egy nagyon könnyed tésztájú, finom gyümölcsös süteményt kapunk. Felhívom a figyelmet, hogy összesen 10 dkg cukrot ír a recept, míg én pl. 15 dkg-ot szoktam a 12 db muffinhoz adni. Emiatt ne várjunk tömény édes ízt, igazából később a porcukorral tudjuk szabályozni, mennyire szeretnénk édes muffint enni. Ráadásul én most fruktózzal sütöttem, amiből a cukornál is kevesebbet kell használni, mert alapvetően édesebb. Az én ízlésemnek tökéletesen megfelelő, kevéssé édes, viszont annál könnyedebb, gyümölcsös, pikáns muffint kapunk. A szeder nagyon passzol a tejtermékekkel készült sütikbe, ezért ebben az esetben is tökéletesen kiegészíti egymást a gyümölcs zamatos íze a joghurtos, tejes, enyhén vajas tésztával. Külön piros pont a reszelt narancshéjért, ami megadja a végső fűszerezést a muffinnak. Szerintem elég könnyed sütit kapunk így, ha szeretnénk, lisztként használjunk teljes kiőrlésűt, így még inkább egészséges lesz a végeredmény. Jó szederhasznosítást! ;)
Hozzávalók (12 db muffinhoz):
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 10 dkg nádcukor (vagy 7-8 dkg fruktóz)
- 1,5 dl joghurt és tej keveréke (fele-fele arányban)
- 18 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 1/3-ad tasak sütőpor
- 1,5 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 narancs reszelt héja
- kb. 20 dkg friss szeder
Megjegyzések
Megjegyzés küldése