Épp az ebédhez kerestem inspirációt, amikor ráakadtam erre a hideg levesre. Nagyon egyszerű, se főzni, se turmixolni nem kell, csak megenni, mert nagyon finom! És ebben a melegben mi sem eshet jobban, mint egy tálka hideg joghurtos frissítő. :)
Recept: A Diákcsemegék könyvemben találtam, de a Chili&Vanilia blogon is megtaláltam Azeri hideg joghurtleves címen. Utóbbi persze bonyolultabb és fűszeresebben készül, de a fő alapanyagok ugyanazok. Görög joghurt, uborka, újhagyma, citromlé, kapor és fűszerek. Egytől egyig imádom őket, szóval nem is volt kérdés, hogy szépen egybe fogom kotyvasztani őket. ;)
1, Tisztítsuk meg a hagymát, karikázzuk fel. Az uborkát pucoljuk meg, vágjuk ketté, magozzuk ki, kockázzuk fel. Szórjuk meg sóval, hagyjuk állni, majd öntsük le róla a keletkezett levet.
2, A joghurtot keverjük simára. Adjuk hozzá az uborkát és a hagymát, majd az aprított kaprot, a csipet cukrot, a borsot, a citromlevet és a cayenne-i borsot (chilit). Keverjük jól el, hűtsük kicsit, hogy összeérjenek az ízek. Füstölt sajttal, esetleg füstölt lazaccal tálaljuk.
Eredmény: Pofonegyszerű, nagyon finom, és igazán különleges az ízhatása. Csak pár kavarás és már ehetjük is. Hajrá, készítsétek el! :)
Hozzávalók (2 csészényi adaghoz):
- 1 nagyobb szál újhagyma, felkarikázva
- 1 közepesen nagy uborka, felkockázva
- só
- 330 gramm görög joghurt
- 1 csipet cukor (ez ízlés szerint több is lehet)
- bors
- 1 evőkanál citromlé (vagy picit több ha pikánsabban szeretjük)
- negyed teáskanál cayenne-i bors
- fél csokor friss kapor
- tálaláshoz füstölt sajt vagy lazac
Megjegyzések
Megjegyzés küldése