Ugrás a fő tartalomra

Mediterrán tepsis csirkecomb

Ma tepsis burgonyára vágytam. Így hát beszereztem hozzá még egy kis csirkecombot, majd eldöntöttem, hogy mediterrán fűszerekkel fogom elkészíteni. Nagyon könnyű az egész, csak be kell rakni a tepsibe majd párol ni, végül pirítani. Én általában csak rakott dolgokat sütök így, rakott tésztát, lasagne-t, rakott krumplit, de ez a módszer egyszerű és abszolút finom is. :)

Recept: A lényeg, hogy nagyon kevés olajat használunk, hiszen fólia alatt párolódni fog a zöldség és a hús. A tepsi aljára teszünk egy kevés olívaolajat, valamint a fűszerekkel való bedörzsölés előtt csepegtetünk/kenünk/fújunk nagyon minimális olajat a nyersanyagra. Fűszerként rozmaringot, kakukkfüvet, sót, borsot és paprikát használtam. 

1, A tepsi aljára kenjünk kevés olívaolajat. A krumplit pucoljuk meg, szeleteljük fel, a kisebb darabokat hagyjuk egyben. Pakoljuk a tepsibe. Szórjunk rá rozmaringot, kakukkfüvet, és egy keveset a sós, borsos, paprikás keverékből. Utóbbit mi is összekeverhetjük, vagy használhatunk sült csirke fűszerkeveréket, ami főleg ezt a három fűszert alkalmazza. 
2, A csirkecombokat is megmossuk, kevés olajjal bedörzsöljük, de tényleg csak a legminimálisabb mennyiséggel. Ezután jöhet a só-bors-paprika kombináció ízlés szerint. A combokat halmozzuk a krumplira.
3, Szeleteljük fel a hagymát. A húsok mellett ezt is pakoljuk a burgonyára.
4, A sütőt állítsuk 180 fokra, ebben fogjuk párolni. A tepsit vonjuk be alufóliával, majd kb. 40-45 percig pároljuk, végül olyan 15-20 percig fólia nélkül pirítsuk, ezt már 200 fokon.
5, Adhatunk hozzá még több zöldséget, ezt 25-30 perc sütés után tegyük meg, hiszen egy paradicsomnak, cukkininek vagy paprikának kevesebbet kell párolódni.

Eredmény: Abszolút kellemes, finom ízvilágot kapunk. Dominál a paprika, valamint a mediterrán zöldfűszerek, a rozmaring és a kakukkfű is. Az olívaolajban való sütés miatt egészségesebb is az ételünk. Ha csak kevés energiát akarunk az előkészítésre pazarolni, de jót akarunk enni, akkor ez a nekünk való fogás. ;)

Hozzávalók (2-3 főre):
  • 8 db csirke alsócomb
  • nagyjából 60-70 dkg burgonya, kisebb darabok
  • 1 közepes paradicsom (plusz még tetszés szerinti zöldségek)
  • negyed vöröshagyma
  • olívaolaj
  • só, bors, őrölt pirospaprika (vagy ezek helyett sült csirke fűszerkeverék)
  • őrölt rozmaring
  • morzsolt kakukkfű 

Megjegyzések

  1. En mindig is jobban szerettem a mellett, mint a combot, de ez elkepesztoen finom!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom ...

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín...

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel...