A Zizi kalandjai blogon találtam egy pirítós receptet, melyhez cukkini és ricotta kell. Ma bevásároltam, mindent megvettem, viszont ricottát nem kaptam. :( Volt azonban juhtúró, amit imádok, és mivel tudom, hogy a cukkinihez jól passzol, gondoltam ezzel pótolom a hiányzó alapanyagot.
Recept: Nagyon egyszerű kis "vega" jellegű vacsoráról, könnyű ebédről van szó, melynek elkészítését rétegei alapján fogom ismertetni. Az alapanyag cseréről még annyit mondanék, hogy a ricottát, mely hasonlít a krémsajthoz, lehet ugyan túróval (tehén- vagy juhtúróval) pótolni, vegyük viszont figyelembe, hogy utóbbiak jóval karakteresebbek, sósabbak, ezért nem árt, ha finomítunk rajtuk. A részletekről mindjárt, következzenek a rétegek!
Pirítós: A fogás legalsó rétege valamilyen pékáru, amire a krémet és a zöldségeket fektetjük. Ha igazán egészséges ételt szeretnénk kapni, akkor használjunk teljes kiőrlésű terméket.
Krém: A juhtúrót keverjük ki két evőkanál tejföllel (ez fog finomítani az ízen és az állagon), kevés sóval és borssal, valamint két teáskanál mustárral. A kis fej lilahagymát kockázzuk fel apróra, majd adjuk a túrós keverékhez.
Zöldségek: A közepes cukkinit mossuk meg és kockázzuk fel. A koktélparadicsomokat is mossuk meg, vágjuk ketté. A cukkinit és a koktélparadicsomot pakoljuk egy tálba, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajjal. A sütőt melegítsük elő 180 fokon, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és erre fektessük az előkészített zöldséget. Kb. 10-15 percig süssük őket aranybarnára.
Ha elkészültünk a rétegekkel, nincs más dolgunk, mint a pirítós szeleteket megkenni a juhtúrós krémmel, rájuk pakolni a sült cukkinit és a koktélparadicsomot, végül pedig megszórni egy kis rukkolával.
Eredmény: Különleges, mediterrán ízvilágú, mégis könnyed ételt kapunk. A cukkinit szerencsésen kiegészíti a túró alapú krém, amit megfejel a fincsi koktélparadicsom és a fanyar rukkola. Nekem nagyon bejött!
Hozzávalók (2-3 főre):
- 1 közepes cukkini felkockázva
- 12 db koktélparadicsom félbe vágva
- 225 g juhtúró
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kis fej lilahagyma felkockázva
- 2 teáskanál mustár
- tetszés szerinti mennyiségű rukkola
- néhány szelet kenyér/pékáru
- só, bors
- olívaolaj
Megjegyzések
Megjegyzés küldése