Az újonnan kapott szakácskönyvből természetesen rögtön édességre is volt igény, ezért szétnéztem itthon, mihez van alapanyag. A Nutellás muffinnál már említettem, hogy van bőven mogyorókrémünk, így esett a választás a kókuszos csokitekercsekre. :)
Recept: Ez az édesség tényleg szinte maradék alapanyagokból elkészíthető. Nemrég csináltam másodjára is Diplomatatortát, ahhoz viszont nem kellett az egész csomag mélyhűtött levelestészta. A maradék jelen esetben pont elég volt ahhoz, hogy felhasználjam a tekercsek alapanyagaként. Mi kell még? Tojás? Van. Nutella? Van. Olvasztható csoki? Van. Kókuszpehely? V...árjunk csak, az nincs. Nem is kaptam végül, így kókuszreszelékkel helyettesítettem. Aki viszont gyakran süt, annál a kókuszreszelék is elég általános alapanyag, tehát bármikor nekiállhat ehhez a nagyon egyszerű és isteni recepthez! Lássuk, hogyan készül!
1, Készítés előtt pár órával vegyük ki a leveles tésztát a mélyhűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni. Miután felengedett, tegyük lisztezett felületre, majd vágjuk fel nagyjából ujjnyi széles darabokra. Nálam másfél lap volt, ezt 10 részre tudtam vágni. Amikor szeleteljük a tésztát gondoljunk arra, hogy a kis lapokat ki kell nyújtani, tölteléket kell rakni bele és fel kell tekerni, tehát nagyon keskeny csíkokat ne készítsünk.
2, A szeleteket egyenként nyújtsuk ki téglalap formájúra. Lehet vékonyra is, hiszen a leveles tészta sütés közben szépen megemelkedik majd. Mivel mindegyik lapra kb. teáskanálnyi nutellát kenünk, ezért egy kisebb tálba pakoljunk 6-8 teáskanálnyi mogyorókrémet. Azért ennyit, mert a tömegét növelni fogja a kókuszreszelék, amiből 3 evőkanálnyit kell a nutellához kevernünk. Meg kell, hogy mondjam, szupi íze van a kókuszos nutellának, gyakrabban fogok ilyet enni. :D
3, A kinyújtott lapocskákra halmozzunk teáskanálnyi nutella-kókusz keveréket, majd oszlassuk el rajtuk. Nem lesz könnyű, a nutella elég ragacsos jószág.
4. Egy kis tojást válasszunk ketté. A sárgájához keverjünk egy evőkanál tejet, tegyük félre. A fehérjébe rakjunk egy ecsetet, majd egyenként kenjük be a lapok széleit, végül tekerjük fel őket. Arra nagyon figyeljünk, hogy tényleg mindenhová jusson belőle, ahol érintkezik a tészta, mert a sütés közben a térfogatuk megnő, ezért szétcsúszhatnak.
5, Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, ha légkeverésessel dolgozunk, akkor 180 fokra, hiszen utóbbiban a hő jobb eloszlása miatt gyorsabban meg fog sülni. A tekercseinket halmozzuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Figyeljünk rá, hogy az aljuk lisztes legyen, így könnyebben le fogjuk tudni szedni őket majd a sütőpapírról.
6, A tejes-sárgájás keverékkel kenjük meg egyenként a tekercseket. Itt is figyeljünk, hogy ne kerüljön a keverékből a sütik alá, mert akkor nehezen fogjuk tudni leszedni őket. (Én így jártam, a saját kárán tanul az ember ugye. :P ) Ezután mehet az egész a sütőbe kb. 13 percre. Szépen megemelkednek majd, lehet, hogy a kevésbé szorosakból elő fog bújni a nutella, de ne ijedjünk meg, mert még csokival is le fogjuk önteni egyrészt, másrészt mindenképp finom lesz az íze. :D
7, Ha szép aranysárgára megsültek a tekercsek, akkor vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni. Ha kissé kihűltek, akkor szedjük le őket a sütőpapírról. Remélhetőleg könnyen fog menni. :P
8, Olvasztható étcsokit (Party tortabevonót használtam, isteni) daraboljunk egy kisebb tálba. Nagyobb lábasban vizet kezdünk forralni, a gőzben a csokit megolvasztjuk, majd az egymás mellé helyezett tekercsekre villával, valami vékony dologgal vízszintben csíkokat rajzolunk. Nyugodtan lehetünk kreatívak, művésziek, dolgozhatunk más színnel is. :)
8, Olvasztható étcsokit (Party tortabevonót használtam, isteni) daraboljunk egy kisebb tálba. Nagyobb lábasban vizet kezdünk forralni, a gőzben a csokit megolvasztjuk, majd az egymás mellé helyezett tekercsekre villával, valami vékony dologgal vízszintben csíkokat rajzolunk. Nyugodtan lehetünk kreatívak, művésziek, dolgozhatunk más színnel is. :)
9, A csoki megdermedése után tálaljuk a tekercseket.
A Mount Rushmore tekercsek :D |
Eredmény: Mindig azt hiszem, hogy nem tudok finomabbat sütni az aktuális süteménynél, de rendre magamra cáfolok. :D Ennek a kókuszos csokitekercsnek mennyei íze van! Hasonlít a kókuszos csiga ízére, de olyan, mintha kakaós csigával keresztezték volna. :D Jómagam nem szeretem igazán az édes péksüteményeket, de ez a tekercs még engem is lenyűgözött. A kókuszos nutellát finoman hagyja érvényesülni a nem túl édes tészta, a csokiöntet, ami időközben megszilárdult pedig tényleg csak az utolsó akkord ebben a finom összhangzatban. Csináljátok meg, nem nehéz, szinte minden megvan hozzá otthon, mégis csodás ízvilágú! :)
Hozzávalók (10 darab):
Hozzávalók (10 darab):
- 1,5-2 db fagyasztott levelestészta lap (kb. 200 g)
- 75 g nutella (6-8 teáskanál mogyorókrém)
- 3 evőkanál kókuszpehely/kókuszreszelék
- 1 kis tojás
- 1 evőkanál tej
- tortabevonó csoki a díszítéshez
Baby, tenyleg mindig egyre finomabbakat csinalsz, mi lesz meg itt??? :D
VálaszTörlésSütitúladagolásunk lesz, muhaha :D
Törlés