Egy kedves barátnőmtől kaptam egy nagyon kis kompakt, sok hasznos recepttel teli szakácskönyvet. Ahogy végiglapoztam, kb. minden második oldalnál megjegyeztem magamnak, hogy ezt az ételt elkészítem! Még aznap este kiválasztottam az első szerencsés delikvenst, ami a Serpenyős rizs pulykamellel névre hallgatott.
Recept: Az előző, nagyon currys, nagyon keleties étel után megígértem magamnak, most egy ideig hanyagolni fogom a curryt. Eddig sikerült. :D Nos, ez a recept is tartalmaz belőle egy keveset, de szerencsére annyira nem sokat. Az egész étel alapja hasonlít a Csirke curry spenótszószban recepthez: fel kell tenni dinsztelni a hagymát, fokhagymát, arra szórni gyömbért, curryt, hozzáadni a paradicsomot, cukkinit, majd együtt párolni őket. A spenótos receptemben persze cukkini nem volt, ott a paradicsom után a spenót jött. :) Visszatérve a mostani receptre, szükségünk lesz a zöldséges alapra, kifőzött rizsre, valamint pulykamellre. Alul találjátok a hozzávalókat, most pedig következzen a főzési folyamat! :)
1, A hosszú szemű rizst főzzük meg először. A csomagolásán található utasításoknak megfelelő mennyiségű vizet, főzési időt használjunk.
2, Készítsük elő a pulykamellet. Mossuk meg, vágjuk fel ujjnyi darabokra. Sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk, majd pár perc alatt süssük meg a darabkákat. Vegyük ki a tepsiből, tegyük félre.
3, Közben nagyjából kész lesz a rizs, vegyük ki, öntsünk rá kevés olajat, sózzuk. Keverjük meg. Hagyjuk hűlni.
4, Készítsük elő a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a cukkinit szintén megtisztítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk.
5, Hevített olajban pároljuk meg a vöröshagymát, ha már kissé üveges, akkor jöhet rá a fokhagyma, a curry, a gyömbér és a chili. Ezután hozzáadjuk a cukkinit és a paradicsomot, pároljuk együtt a hagymákkal. Pár perc után öntsük fel tyúkhúslevessel. Megmondom őszintén, én ilyen bögrés levest használtam, de ha tudtok, alkalmazzatok eredeti levest. ;) Kb. 5-10 percen keresztül főzzük. Mivel a leves felhígítja az ízeket, ezért én még utólag sóval, chilivel, és egy kevés ételízesítővel is megspékeltem a zöldséges ragut.
6, Ha elkészültünk a zöldségekkel, akkor szűrjük le róla a levet, majd keverjük a már elkészült rizshez. Halmozzuk tányérokra, majd a pulykamell darabokat pakoljuk a zöldséges rizsre. A megmaradt zöldséges lével hintsük meg a kész fogást.
Eredmény: Pikáns, de nem terhelően currys, egészséges, könnyed ételt kapunk. A rizst én alapból nem szeretem annyira, mert nekem túl száraz. Viszont ezzel a zöldséges raguval isteni volt, plusz a színhús pulykamell... magnifico! Húsimádó barátom az utolsó szemig megette, pedig sok zöldség volt benne. Nagyon kellemes, fűszeres ízű az étel, ropogós, zöldséges, fehérjében és vitaminokban gazdag. Köszönöm szépen ezt a szakácskönyvet, remekül bevált az első kipróbált recept! Jól laktunk, nem is került sokba, mégis finomat ettünk! :)
Hozzávalók (2-3 adag):
- 100-125 g hosszú szemű rizs
- 300 g pulykamellfilé
- 2 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 cukkini
- 4 paradicsom
- 1 teáskanál curry
- 2 csipet őrölt gyömbér
- 150 ml tyúkhúsleves
- só, bors
- chili
jaj úgy örülök, hogy ilyen jól eltaláltam a szakácskönyvet :)))) főzz/süss és egyetek sok finomat ^^ <3
VálaszTörlésmeglesz, köszönjük :D majd kapsz kóstolót is, remélem az is finire fog sikerülni :D
Törlés