Az előző posztban szereplő Cukkinis-juhtúrós pirítóshoz vettem hétfőn egy csomag rukkolát. Mivel friss zöldségről van szó, ezért záros időn belül fel kellett használnom a maradékot. Rukkolát eddig csak salátában ettem, viszont találtam a neten egy olyan receptet, ahol tésztafeltétként hasznosítják. Rögtön neki is láttam. ;)
Recept: A Tomakonyha Rukkolás spaghetti receptjét vettem alapul a főzéshez. Eszerint a rukkola melegen is nagyon finom, valamint istenien passzol a fokhagymával, citrommal és az olívaolajjal. Nos, nem igényeltem további motivációt, már pucoltam is a fokhagymagerezdeket. :D Ezeket kevés olívaolajon kell finoman megdinsztelnünk, majd szórjunk rá pár csipet chilit, kevés sót, végül pedig hintsük meg pár csepp citromlével. Ezután mehet rá a rukkola (egy keveset tegyünk félre a díszítéshez), ami rövid időn belül megfonnyad, akkor a jó, ha már kissé krémes állagúvá válik. A fenti receptet kiegészítve úgy gondoltam, hogy még krémesebbé teszem a fonnyasztott rukkolát pár evőkanál tejföllel. A tejföl természetesen tompított az ízeken, ezért kiegészítettem a fogást még pár csepp citromlével, kevés cukorral és sóval. Ez így lehet furán hangzik, de a citromlé miatt kissé savanykás lett, ezután adtam hozzá a cukrot. Így viszont a markáns ízéből veszített, ezért végül kicsit még megsóztam. Ekkor voltam tökéletesen elégedett az eredménnyel! Miközben készítjük a feltétet, tegyünk fel vizet főlni egy lábasban kevés sóval és pár csepp olajjal. Spagettivel is isteni lehet, én jelen esetben fusillit főztem hozzá. Az a jó, ha szimultán csináljuk a kettőt, mert a Tomakonyha szerint frissen elkészítve kell fogyasztani a rukkolás feltétet. Miután a tészta is leszűrésre került és a feltét is kész, pakoljuk őket egybe egy tányéron, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a maradék friss rukkolával díszítsük!
Eredmény: Wow! Egyik barátnőm tejszínes-medvehagymás tésztája óta nem ettem ilyen finom zöldséges tésztát! A Tomakonyha szakácsa nem hazudott: a rukkolához tökéletesen illik a fokhagyma, a chili és a citrom, az egészet pedig feldobja a tejfölös krém. Valószínűleg tejszínnel is ugyanilyen finom a fogás, azzal is nyugodtan főzhetitek! Azt kell, hogy mondjam, a rukkola még jobban ízlett melegen, mint hidegen salátában. Nagyon finom, egyedi, karakteres az íze ebben a verzióban is, a tésztával tökéletesen passzolnak. Hajrá-hajrá, készítsétek el ezt a nagyon kevés alapanyagból is könnyen megvalósítható fogást! ;)
Hozzávalók (1 főre):
- 100 g fusilli
- 50-60 g rukkola
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- pár csipet só
- pár csipet chili
- pár csepp citromlé
- 3 evőkanál tejföl (tejszínnel is helyettesíthető)
- kávéskanálnyi cukor
- 2,5 dkg reszelt sajt (parmezán, trappista, stb.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése