Az egyik lepény szív alakú lett. :) |
Az Annamari barátnőmtől kapott könyvből immáron a harmadik receptet készítettem el három nap alatt. :D Bevallom, egészen rámozdultam ezekre az ételekre, mert nagyon ínycsiklandóan néznek ki, mégsem kell hozzájuk sok alapanyag. Eddig egyikben sem csalódtam, most nézzük a frissített, keletiesített rösztit! :)
Recept: Miért nevezem frissítettnek a rösztit? Mert az ezerféle néven hívott krumplilepényt (pl. tócsni, lepcsánka, recsege, macok) eredetileg krumpliból, tojásból és lisztből kell kikeverni, majd fokhagymás tejföllel tálalni. Én ritkán eszem rösztit, de ha véletlenül egymásra találunk, akkor mindig ízlik. Alapvetően szeretem a krumplis ételeket, a rakott burgonyát, a sajtos sült burgonyát, a majonézes burgonyasalátát, sztrapacskát, bármit, ami krumpli. Viszont az én aktuális receptem répával és snidlinggel tankolja fel a rösztit, lisztet pedig nem ír bele, így még könnyebb, frissebb lesz ez a finom étel. Ami pedig keletiessé teszi, hogy (igen, megint :D) curry kell bele fűszerként a só és a bors mellé. Mártogatósként a tejfölnél soványabb joghurtot ajánlja még a recept, így biztosak lehetünk benne, hogy jól fogunk lakni a zöldséges lepényekkel, de nem fog teljesen eltelíteni minket.
1, Kezdjük a zöldségek megpucolásával és lereszelésével. Nem lesz könnyű móka, pedig pl. a csoki reszelésénél jóval egyszerűbb a dolog. :) Először kezdjünk a répával és a snidlinggel, majd legvégül a burgonyával, hogy ne legyen ideje megbarnulni. Snidling helyett zöldfűszerként én újhagyma szárát használtam, azt kaptam a zöldségesnél. :P
2, Egy nagyobb tálba halmozzuk a reszelt burgonyát, répát, az apróra vágott snidling/hagyma felét, a két kisebb tojást, valamint az ízlés szerinti sót, borsot és a fél teáskanál curryt. Szerintem sóból és borsból mehet sok, mert egyrészt a burgonyára nagyon kell a só, másrészt az a jó, ha pikáns lesz az elkészült kis lepényünk. :)
3, Serpenyőben hevítsünk kevés olajat. Ne nagy lángon süssük a rösztiket, mert akkor csak megpirulnak, de belül nem lesznek puhák. A lassabb tűzön szépen meg fog pirulni a külseje, a belseje pedig meg fog párolódni. Amikor elkezdjük sütni, akkor melegítsük elő a sütőt (simát 100 fokra, légkeverésest 80 fokra), ebben fogjuk tálalásig melegen tartani a rösztiket.
4, Az olajba halmozzunk kanállal kis halmokat, kicsit nyomjuk őket össze, hiszen liszt híján így nehezebb lesz egyben tartani a zöldséghalmokat. Azonban ne keseredjünk el, ha az egyik oldaluk megpirult, az össze fogja tartani a lepényeket, ezért mire odáig eljutunk, hogy megfordítsuk őket, már egészen egyben lesznek. ;) Az olajból való kivétel után valamilyen papírral felitathatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
5, A sütőbe rakás előtt kevés reszelt sajtot még szórhatunk rájuk, fokozva az ízhatást. Mialatt sül a többi adag, a joghurtot borítsuk egy kisebb tálkába, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük el benne a maradék snidlinget/újhagymát. A joghurtos mártogatóst a fincsi pirult rösztik mellé tálaljuk. :)
A széép színes alapanyag. :) Bocsi a maszatokért, épp kevertem. :D |
Eredmény: Wow, egészen érdekes ízvilágú lett a répával, a hagymával és a curryvel bolondított röszti. Szerintem egytálételnek tökéletes, laktató, finom, a joghurt pedig még jobban feldobja az összhatást. Én totálisan jól laktam belőle, és még barátom is megkóstolta, aki nem szereti a répát. Ezt a következtetést vonta le: "Azokat is te csinálod a legjobban, amit nem szeretek." Utalva itt a spenótra például, vagy az összes többi dologra, amit nem szeret, de megkóstolt a kedvemért. :D Ajánlom tehát ezt az ételt a kísérletező kedvű zöldségimádóknak, és persze azoknak, akik kedvelik a rösztit, hiszen ez a verzió is hozza a tócsni minden előnyét. :D
Hozzávalók (2-3 főre):
- 250 g burgonya (én egy nagyon nagy darabot használtam)
- 400 g répa (nálam egy két közepes darab volt)
- 1 csokor snidling (egy csokor újhagyma zöld szárát használtam)
- 2 kis tojás
- só, bors
- fél teáskanál curry
- 150 g joghurt
- olaj
Megjegyzések
Megjegyzés küldése