Oh yeah! Nagymamámtól kaptam egy kétoldalú flip-flop sütőt, amivel nagyon egyszerű amerikai típusú palacsintát sütni. Lássuk hogyan! :D
Recept: A sütőhöz egy angol nyelvű receptkönyv is tartozik, én abból sütöttem, de természetesen most magyarul fogom ismertetni a hozzávalókat. :) 10 cup liszt kell nekünk kezdésnek, 1 cup az körülbelül 5 púpozott evőkanálnyi adagot jelent. Ha mérlegen mérjük, 1 cup = 100g. Ha megvan a liszt, akkor 75g porcukrot, 25g sütőport és két evőkanál asztali sót teszünk a keverékbe. Ez az alapkeverék, amiből később dolgozni fogunk. Majd kb. 4-5 palacsinta kisütéséhez kell nekünk másfél cup ebből a keverékből, ami kb. 7 púpozott kanalat (150 grammot) jelent, illetve egy darab tojás, 1dl tej, valamint két evőkanál étolaj. Mivel ez csak a képen látható adag kisütéséhez elég, ha az egész lisztes keveréket fel akarjuk használni, akkor minden alkalommal másfél cup mennyiséget kiveszünk az alapkeverékből, majd hozzáadjuk az előírt tojás, tej, olaj mennyiséget. Összesen 13-14 palacsinta sül ki ebből a mennyiségű alapporból (plusz ugye a tojások, tej és olaj).
Extra: Mivel az első adag kikeverése után én túl sósnak éreztem a masszát, ezért két evőkanál porcukrot még tettem bele, ugyanígy csináltam a további adagoknál is. Így végül édeskés, de nem horribilisen édes palacsintát kaptam. Szerintem érdemes sütés előtt ízlés szerint édesíteni a tojásos-tejes-lisztes masszát.
Eredmény: Nem véletlenül "Light and fluffy" receptből dolgoztam, a kisütött aranyos méretű palacsinták könnyedek és kis pufókak lettek, mi nutellával kentük meg őket, de tejszínhabbal, csokiöntettel, lekvárral, vagy ugye a tradicionális juharsziruppal is fogyaszthatóak.
Sütés: Úgy gondolom, ebben az esetben a sütésre is ki kell térnünk. Az én dupla oldalú sütőm úgy működik, hogy kevés olajjal be kell kenni vagy permetezni a laposabb, alsó részt, majd egy adagolóból rá kell engedni a tésztát. Mivel ez már elő van hevítve, ezért a tészta gyorsan buborékos lesz, ami azt jelenti, hogy süthetjük a másik oldalát. Én a már sült részt kicsit leválasztottam a tepsi aljáról, hogy semmiképp se tapadjon le, lezártam, majd a szintén beolajozott, domborúbb oldalát fordítottam a láng fölé, így a palacsintám kapott egy kis kerekded formát. Gondolom sima palacsintasütőben is ki lehet sütni a kicsikéket, csak akkor laposabb verziót kapunk, nem lesznek ilyen aranyosan teltek. Szerintem egyébként nem túl drága egy ilyen flip-flop sütő, az enyémhez pedig még egy szív alakú sütőforma is járt, hogy ezzel tudjunk kedveskedni a szeretteinknek. :)
Meg Amerikaban sem ettem ilyen finom amerikai palacsintat! :D
VálaszTörlésmilyen cuki valaki :DDD <3
VálaszTörlés