Egy gyors és finom recept anyukámtól. :)
Recept: Bármilyen gyümölcsöt, amilyet szeretnénk (konzerv vagy friss) beleteszünk egy lábasba. Én cseresznyével csináltam, de barackkal, meggyel is nagyon finom, vagy lehet vegyesen is. Azután a gyümölcsöket felöntjük vízzel, illetve kb. 2 kanál kristálycukorral, egy kevés vanilincukorral, fahéjjal, szegfűszeggel (kb 4-5 db) és egy kevés citromlével édesítjük-fűszerezzük, majd feltesszük főlni. Annyi víz kell körülbelül, amennyi ellepi a gyümölcsöket. Rövid ideig főzzük, csak hogy épp felforrjon a víz. Az enyémnek olyan illata volt, mintha forralt bort főztem volna. :D A habarás az fél liter tej lesz és eper puding (de lehet tejszín vagy vanília a pudinggal is csinálni), amit már a gyümölcs forralása alatt előkészítünk. Amikor felforrt a gyümölcs, akkor behabarjuk, valamint utóízesítjük citromlével, cukorral, ízlés szerint. A savanykásabb gyümölcshöz szerintem jobb, ha édesebb lesz a leves maga, úgy szépen kiegyensúlyozzák egymást, de pl. egy édesebb barackhoz kevesebb cukor is elég. Miután kicsit elkezd sűrűsödni levesszük a tűzről, majd megvárjuk, hogy kihűljön és betesszük a hűtőbe, hisz hidegen a legfinomabb. ;)
Extra: Egy kis tejszínnel, porcukorral ill. fahéjjal ízesíthetjük, díszíthetjük tálaláskor. Nyáron egy gombóc vaníliafagyival is finom. ;)
Eredmény: Rövid időn belül (kb fél óra, húsz perc) ízletes és tápláló levest kapunk, pudingtól függően lesz kicsit epresebb, vaníliásabb, tejszínesebb lesz az eredméy. Sok hozzávalót sem igényel, csak a gyümölcsöt, a pudingot és a tejet kell megvenni, a többi fűszer otthon is fellelhető. A hűtésre viszont időt kell hagyni, ha hidegen szeretnénk fogyasztani. Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése