Először is leszögezném, nem teljesen csokitortáról van szó, inkább csak a borítása az, de mindjárt jönnek a részletek! :)
Recept: A Drágám születésnapjára készült a torta, amit ő határozottan lefestett: piskótából legyen, lekvárral a rétegek között, valamint csoki bevonattal. Nem annyira nehéz egy ilyen tortát megcsinálni, de mivel még sosem sütöttem tortát, ezért megkérdeztem az anyukákat, hogy mégis hogyan a legegyszerűbb. Az albérletben sajnos nincs még robotgépem, ezért előre sütött piskótát vettem. Tudom, az az igazi, ha magának süti az ember, ezért remélem, hogy legközelebb lesz lehetőségem így csinálni. Jelen esetben viszont az előre sütött piskótákat három részre vágjuk (van előre felszeletelt verzió is), majd minden egyes réteget megkenünk lekvárral. Mi sárgabarackot választottunk, azon belül is egy minőségibb verziót, Nagymama lekvárja a márkája. Miután kész voltak a rétegekkel előkészítettem a csokikrémet. Két csomag csokipudingot és két evőkanál lisztet elkevertem, majd feltettem főlni kb. 35 dl tejet. Egy nagyon sűrű és nehezen keverhető masszát, "pudingot" főzünk így, majd ha kész, eltesszük hűlni. Ezután 15 dkg margarint elkeverünk 20 dkg porcukorral. A margarint előzőleg szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy jól keverhető állagot kapjon. (Az általam felsorolt adagokból készült krém a képen látható torta teljes bevonására elegendő volt, valamint még maradt is belőle, tehát magasabb, nagyobb tortára pont elég. Ha nem szeretnénk, hogy maradékot kapjunk, akkor még csökkenthetünk az adagokon, természetesen arányosan. Ja, a képen a torta még a hűtőben van előkészítés állapotban, azért csupa csoki az egész környéke. :D) Back to the cream! Szóval a kihűlt, sűrű pudingot elkeverjük a cukrozott margarinnal, így megkapjuk a torta bevonásához szükséges csoki krémet. Aki jobban szereti az olvasztott csokival bevont tortát, annak ajánlom, hogy próbálja ki nyugodtan azzal a verzióval is, valószínűleg úgy is finom, csak úgy tudom, azzal nagyon gyorsan kell dolgozni, így első torta révén én a kevésbé gyorsan megszilárduló bevonatot választottam. Miután kész voltam a kenekedéssel, egy kis rúd epres marcipánt kilapítottam, kinyújtottam, majd szív formával kivágtam belőle a torta legtetejére kerülő díszítést. Ezután mehet pár órára a hűtőbe, hogy szépen megszilárduljon a krém.
Egy szelet a tortából :) |
Eredmény: Az általam vett piskóta jellege miatt egészen "marlenkás" ízű lett a torta. A marlenka örmény mézes sütemény, a legtöbb gyrost áruló étteremben lehet kapni. Tehát a rétegek között szépen elterül a lekvár, ami édes természetesen, de kissé savanykás is, majd végül a csokikrém, amit direkt nem csináltam nagyon édesre, valamint a marcipán. Szép réteges tortaszeletet kapunk, az én ízlésemnek kissé édes ízzel, de a szülinaposnak tetszett az összhatás. ;)
Best b-day cake ever! ;)
VálaszTörlés